Rosefire: Martin Fondse, Tania Kross, Eric Vloeimans & Matangi

20-04-2014

Zondag 20 april 15 uur - €15

Koop kaarten

 


Rosefire is een ode aan de vrouw, creativiteit en de muze
Martin Fondse, composities, piano, vibrandoneon.
Tania Kross, mezzosopraan,
Eric Vloeimans, trompet,
Matangi Quartet


Na het grote succes van Testimoni, waarmee in 2012 een Edison werd gewonnen en waarmee ze in Porgy en Bess optraden, is er nu Rosefire met dezelfde groep musici, aangevuld met mezzosopraan Tania Kross. Deze fantastische groep muzikanten schittert in de composities van Martin Fondse met teksten van Pablo Neruda, Neusa Raphael de Toledo Matuoka, Frank Martinus Arion en Tjitske Jansen.De Zeeuw Martin Fondse is een enorm veelzijdig kunstenaar. Zijn composities worden gespeeld door een zeer breed palet van ensembles, Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw, het Metropole Orkest, HR Big Band Frankfurt maar ook Holland Symfonia, Het Limburgs Symfonie Orkest en het Koninklijk Concertgebouworkest. Hij werkte samen met een keur aan musici waaronder Pat Metheny, Peter Erskine, George Duke, Nils Wogram, Gino Vanelli, en Ernst Reijseger.

De ster van Tania Kross straalt overal. Ze zingt opera, symfonisch repertoire, liederen maar is daarnaast enorm actief als inspirator, organisator en aanjager van allerlei nieuwe initiatieven. Ze is afkomstig van Curaçao waar ze ooit in een popbandje zat met jazzpianist Randal Corsen. Samen wonnen ze een Edison met de cd Corazon waarmee ze ook op het 50-jarig jubileum van Porgy en Bess optraden. In juli 2013 ontving ze de Radio 4 Prijs voor haar streven de klassieke muziek zo dicht mogelijk bij een nieuw en jonger publiek te brengen.

Eric Vloeimans is een van Europa’s toptrompettisten. In 2001 won hij de VPRO Boy Edgar Prijs en sinds die tijd is hij nadrukkelijk aanwezig aan het firmament van de internationale jazz. Zijn bands Fugimundi en Gatecrash zijn toonaangevend en ontwikkelen hun muziek continu. Zijn trompetspel is van een uitzonderlijke schoonheid met een enorm scala aan stemmingen van warm en fluisterzacht tot schril en spetterend. Hij heeft het vermogen om zich helemaal in te passen in elk ensemble.

Het Matangi Quartet behoort tot de top van de rijke Nederlandse strijkkwartet cultuur. Opgericht in 1999, tijdens de studie aan het Koninklijk Conservatorium en het Rotterdams Conservatorium, voltooiden zij in 2003 de tweejarige opleiding aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie. Ze zijn nu een vaste waarde op de internationale podia en spelen samen met o.a. Miranda van Kralingen, Ivo Janssen, Paolo Giacometti, Severin von Eckardstein om er maar een paar te noemen, maar ook in allerlei cross-over projecten zoals Testimoni en Rosefire. In 2002 ontvingen ze de prestigieuze Kersjes van de Groenekan Prijs voor uitzonderlijk talent in de Nederlandse kamermuziek. Samen met gambist Ralph Rousseau en bassist Hein Van de Geyn wonnen ze de Edison Publieksprijs 2009 voor de cd Chansons d’amour. Het kwartet bestaat uit Maria-Paula Majoor, viool, Daniel Torrico Menacho, viool, Karsten Kleijer, altviool en Arno van der Vuurst, cello.