Dutch Swing College Band

28-01-2018

Zondag 28 januari 15 uur - €20  Scholier €5

Bestel kaartenFoto: Foto Weinretter.de

De Dutch Swing College Band werd opgericht op 5 mei 1945 door een groep studenten die in de oorlog al stiekem de door de bezetters verboden jazz speelden. Toen het weer mocht was jazz de muziek van de bevrijders en daarom immens populair. Het bijzondere van dit orkest is dat ze die populariteit tot op de dag van vandaag hebben behouden, Een unieke prestatie. De naam van de band geeft met het woord “college” aan dat ze oorspronkelijk de ambitie hadden om de jazz niet alleen te spelen maar ook te onderwijzen. Begonnen als amateurorkest werd de band in 1960, bij de terugkeer na een afwezigheid van 5 jaar van Peter Schilperoort, professioneel. Sinds 1990 is Bob Kaper de aanvoerder van de oudste nog bestaande jazzband van Nederland. Het repertoire is breed en beweegt zich tussen dixieland en swing. Ze spelen op alle continenten en hebben hun specifieke eigen sound altijd behouden. Altijd vier blazers, trompet, trombone en twee allround rietblazers. De ritmesectie bestaat, na het vertrek van pianist Joop Schrier in 1960, uit banjo/gitaar, bas en drums. De  band swingt als vanouds onweerstaanbaar en het spel is altijd tot in de puntjes verzorgd.Foto: Bas Meijer

De Dutch Swing College Band heeft in de jaren zestig vaak in Porgy en Bess gespeeld. Voor het laatst op een van de befaamde Kiwani’s jazzavonden in de jaren 80. Het bijzondere van de Dutch Swing College Band is dat ze zich steeds verjongd hebben en hun grote reputatie als drager van de traditie nog steeds volledig waarmaken.
 


Bezetting: Bob Kaper, klarinet, altsax, zang, arrangementen en leider van de  band; Keesjan Hoogeboom, trompet, zang; Maurits Woudenberg, trombone;  David Lukács, sopraan- tenor- en baritonsax; Frenk van Meeteren, gitaar,  banjo, zang; Adrie Braat, contrabas en Anton Burger, slagwerk.