Cultuurpodium Porgy en Bess
Stichting Porgy & Bess Programma
Noordstraat 52
4531 GJ Terneuzen
Telefoon 0115-613293

Rekening nr: NL49RABO0119855186
KvK. nr.: 22060064
BTW nr.: NL 815845844-B02

Openingstijden:
zaterdag vanaf 13.00 uur
en vóór en na voorstellingen

ZeelandJazz 2023 - Vrijdag

ZeelandJazz Festivalorkest 2023

Normaal:
€15.00
Scholier:
€5.00
Student:
€10.00
Porgy Crew:
€0.00
Vriend:
€12.00
Koop kaarten

vr 09 Jun 2023
Deur open:
19:00 uur
Aanvang:
20:00 uur
Einde:
22:00 uur
Biografie Martin Fondse, piano en vibrandoneon

Pianist/componist Martin Fondse (Bergen op Zoom, 20 februari 1967) heeft een voorkeur voor grotere bezettingen. De eerste band die hij in de jaren '90 formeert, De Achtbaan, is een octet, dat hij later omdoopt tot het Martin Fondse Oktemble. De Groove Troopers is een kleine bigband, waarmee hij een weg zoekt tussen het traditionele bigband-repertoire en de moderne beats van de dansmuziek van de 21ste eeuw. In het Starvinsky Orkestar (later: Martin Fondse Orchestra) verkent hij de grenzen tussen de klassieke muziek en de jazz. Zijn arrangeerkwaliteiten, die hij in zijn eigen groepen kan aanscherpen, vallen op, want allerlei ensembles, waaronder ook het Concertgebouworkest, Holland Symfonia, Metropole Orkest, en de Big Band Hessischer Rundfunk gaan graag gebruik maken van zijn diensten.

Daarnaast is Fondse ook te horen in het trio Izabel, en momenteel in vaste duo-combinaties, met collega-pianist Wolfert Brederode, en de Zwitserse klarinettist Claudio Puntin. Hij componeert voor alle ensembles in een eigen, narratieve, humoristische stijl. Martin Fondse wint in 2017 de Boy Edgar Prijs.



Biografie Jan Menu, baritonsax

Jan Menu (Kloosterzande, Zeeuws-Vlaanderen, 13 juni 1962) heeft zich in de loop van de jaren tachtig ontwikkeld tot een hoogwaardige saxofonist, steunpilaar van talrijke orkesten met een grote verscheidenheid aan stijlen. Aanvankelijk speelt hij voornamelijk alt- en tenorsaxofoon, maar de baritonsax wordt steeds meer zijn hoofdinstrument. Jan Menu heeft al jong pianoles en zet zijn eerste schreden als saxofonist bij de plaatselijke harmonie St.Cecilia. Na een blauwe maandag in Wageningen landbouwwetenschappen te hebben gestudeerd, probeert hij een nieuwe start aan de UT te Enschede. Maar ook een technische opleiding lijkt niet voor hem weggelegd, doordat de jazz zijn leven steeds meer gaat domineren. Jan Menu schnabbelt met zijn altsaxofoon waar hij maar kan in Enschede en omstreken. Voor jazzkenners is het dan al een uitgemaakte zaak: hij zal het nog ver brengen. Bij hemzelf moet dat ook zijn gaan dagen, want halverwege de jaren tachtig opteert hij voor een muziekvakopleiding.



Biografie Eric van der Westen, contrabas

Eric van der Westen (Zierikzee, 29 augustus 1963) is sinds meer dan twintig jaar veelzijdig actief als bassist, bandleider en organisator. Ook componeert hij voor alle groepen waarin hij speelt. Hij begint met het bespelen van gitaar en basgitaar in hardrock- en new wave-bands, maar stapt op twintigjarige leeftijd over naar hedendaagse jazz en contrabas. Hij gaat naar het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en studeert in mei 1990 af. Zijn oeuvre is in drie periodes te verdelen. De eerste bevat zijn composities tot circa 1993: muziek waarin hij binnen de verworvenheden van de free jazz de harmonie opzoekt, de ideale klank. Vervolgens de periode 1994-2002, waarin hij zijn 'Zuid-Afrikaanse' composities schrijft, met de slepende spanning die je ook in de Zuid-Afrikaanse jazz terug hoort. Ten slotte de 21ste eeuw met composities die steeds meer met behulp van elektronica en samples worden vervaardigd. Van der Westen heeft sinds 1996 een eigen opnamestudio. Zijn label EWM bestaat sinds 1998 en de Stichting EWM sinds 2004. Ook houdt hij zich zakelijk bezig met verschillende artistieke initiatieven. Zo is hij in de periode 2009-2017 directeur van het Muzieklab Brabant.



Biografie Stephanie Francke, sopraansax

Stephanie Francke studeerde af aan het Rotterdams Conservatorium Codarts in 2012 en kreeg toen de prestigieuze Erasmus Jazz Prijs. Ze maakte toen twee albums, ‘Florigen’ en ‘Ripples’. Ze speelde op een aantal belangrijke festivals en podia: het North Sea Jazz Festival, het Internationaal Jazz Festival Middelburg (voorloper van ZeelandJazz), Jazz in Duketown en bereikte de finales van zowel de Dutch- als het European Jazz Competition. In 2013 kreeg ze een Carte Blanche concert in Lantaren Venster en schitterde met een Saxofoon Quartet debuutalbum ‘Spoken’ waarmee ze optrad in het Grachtenfestival, North Sea Around Town, het Bimhuis en De Doelen.



Biografie Paul van der Feen, altsax

Paul van der Feen studeerde vanaf zijn 16e aan het Conservatorium van Amsterdam tot zijn afstuderen op zijn 22e in New York en kwam in 2004 op 26-jarige leeftijd als tweede altsaxofonist in het Metropole Orkest. daarvoor had ik allerlei verschillende bands gespeeld waaronder o.a. de FeenBrothers met zijn drie broers waarmee hij nog steeds aan ‘muzikaal ruzie maken’ doet.  In het Metropole Orkest ontwikkelde hij zich tot een van de improviserende krachten en kijkt hij terug op een aantal fantastische hoogtepunten met o.a. Herbie Hancock, John Scofield en Quincy Jones.



Biografie van Jasper van Damme, tenorsax

Jasper van Damme studeerde aan de conservatoria van Rotterdam en Amsterdam bij o.a. Dick Oatts, Ferdinand Povel, en Benjamin Herman. In 2008 kreeg hij de Erasmus Jazzprijs. In 2012 studeerde hij met een 10 af  aan de masteropleiding in Amsterdam. Als solist en bandlid stond hij op vele Nederlandse en internationale jazzpodia waaronder Carnegie Hall, het Concertgebouw Amsterdam en uiteraard het North Sea Jazz Festival.

De afgelopen jaren won hij verschillende prijzen, meest recentelijk de Dutch Jazz Competition en de Conservatorium Talent Award. Collega’s en critici typeren Jasper als een muzikant die ‘lyrisch en vol overgave’ speelt.



Biografie Dirk-Peter Kölsch, drums

Dirk-Peter Kölsch is een Duitse componist en slagwerker die in 1995 afstudeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem bij René Creemers en Joop van Erven. Hij was lange tijd lid van de groep Mardi Gras en werkte onder meer met Ernst Reijseger, Eric Vloeimans, Peter Brötzmann en Matthias Schubert.

Hij is al jaren de vaste drummer in verschillende ensembles van Martin Fondse waaronder het Starvinski Orkestar. Daarnaast treedt hij ook op met klassieke symfonieorkesten en radio-bigbands. Hij componeert en speelt voor theaterstukken, hoorspelen en films.

Anderen bekeken ook:

Cultuurpodium Porgy en Bess
Stichting Porgy & Bess Programma
Noordstraat 52
4531 GJ Terneuzen
Telefoon 0115-613293

Rekening nr: NL49RABO0119855186
KvK. nr.: 22060064
BTW nr.: NL 815845844-B02

Openingstijden:
zaterdag vanaf 13.00 uur
en vóór en na voorstellingen