Podcast Wintergesprekken: Jazz in Zeeland

Cultuurpodium Porgy en Bess
Stichting Porgy & Bess Programma
Noordstraat 52
4531 GJ Terneuzen
Telefoon 0115-613293

Rekening nr: NL49RABO0119855186
KvK. nr.: 22060064
BTW nr.: NL 815845844-B02

Openingstijden:
zaterdag vanaf 13.00 uur
en vóór en na voorstellingen

Sandra Langereis

Prometheus lezing- Een nieuwe kijk op Erasmus

Normaal:
€10.00
Scholier:
€5.00

wo 13 Apr 2022
Deur open:
19:00 uur
Aanvang:
20:00 uur
Einde:
22:00 uur
In de lezing voert Sandra Langereis Erasmus ten tonele zoals we hem nog niet kenden. Ze vertelt hoe het leven van Nederlands beroemdste schrijver aller tijden vanaf zijn prilste jeugdjaren, die hij na de plotse dood van zijn beide ouders tijdens een pestepidemie als tienerwees met grote weerzin uitzat in religieuze kosthuizen en kloosters, in het teken stond van anti-autoritair verzet tegen vroom vertoon en strenge dogmatiek. Erasmus wilde jong als hij was op individueler wijze verdieping kunnen geven aan zijn geloof, wars van waarheidsclaims, en verknocht aan het recht op twijfel. Hij maakte het als volwassen auteur tot zijn levenstaak om een moderner type bijbellezer te scholen. Lezers die leerden sportief van mening te verschillen over de uitleg van de bijbel, die leerden bronnen na te trekken voor ze zich aan veronderstellingen waagden, die leerden andermans ultieme waarheid kritisch te bevragen. Met als verhoopt eindresultaat dat een geschoolder christendom daadwerkelijk een intelligente hervorming van kerkelijke misstanden zou bewerkstelligen, want Erasmus was een praktische man, geen deftige studeerkamerdenker. Hij bracht zijn progressieve pedagogie aan de man én aan de vrouw door middel van opzienbarende boeken die hij bij de beste uitgevers van Europa in enorme oplagen liet vermenigvuldigen en hij richtte eigenhandig een gloednieuwe priesteropleiding op. Maar zijn hoopvolle plan mislukte compleet toen de dogmatische theoloog Luther ten tonele verscheen en de katholieke inquisitie vrij spel kreeg om zich tegen Erasmus te keren door al zijn boeken te verbieden. Sandra Langereis zal vertellen over het jarenlange werk aan haar biografie en aandacht vragen voor haar kijk op de actualiteit van Erasmus’ dwarse denken.
Sandra Langereis is historicus en biograaf. Haar nieuwste biografie en geschiedenisboek inéén, ERASMUS: dwarsdenker, verscheen na zeven jaar onderzoek en schrijven bij De Bezige Bij en is de Winnaar van de Libris Geschiedenis Prijs 2021. ERASMUS werd in de Eindejaarslijsten Beste Boeken van de Volkskrant, De Morgen, De Groene Amsterdammer en NPO Radio 1 Nieuwsweekend Boekenrubriek uitgeroepen tot Beste Nederlandstalige Non-Fictie Boek van 2021. Hoofd van het Biografieinstituut Hans Renders koos ERASMUS in Het Parool tot Beste Non-Fictie Boek van 2021 en hoofdredacteur Eric Palmen van het Biografieportaal riep ERASMUS uit tot Beste Biografie van 2021. In Vlaanderen werd ERASMUS genomineerd voor de Literatuurprijs voor Fictie en Non-Fictie De Boon. Haar vorige biografie De woordenaar over uitgever Christoffel Plantijn stond in 2014 op de Shortlist Libris Geschiedenis Prijs. Het boek werd verkozen tot Beste Biografie van 2014 door de Volkskrant en Beste Geschiedenisboek van 2014 door Trouw, en het Biografieportaal zette De woordenaar in de Eindejaarslijst Beste Biografieën van 2014.
Sandra Langereis werkte jarenlang met plezier als universitair docent Geschiedenis aan de Universiteit Leiden en aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze in 1992 cum laude als historicus afstudeerde en in 2001 cum laude promoveerde op boeken over literatuur en wetenschap in de Oudheid en Renaissance, tot ze full time ging werken aan haar Erasmusbiografie. Ze heeft vijf boeken gepubliceerd, naast artikelen, essays, columns, hoofdstukken voor bekende uitgaven als Plaatsen van herinnering en 1001 vrouwen, en enkele reisgidsen. Over haar Erasmusbiografie sprak ze in 2021 op allerlei uiteenlopende locaties, waaronder Debatpodium Arminius in Rotterdam, Spui25 in Amsterdam, Museum Erasmushuis in Brussel, op de Nacht van de Vrijdenker in De Vooruit te Gent, op de Dag van de Geschiedenis in De Doelen in Rotterdam. Langereis is onafhankelijk onderzoeker en schrijver. De woordenaar en ERASMUS: dwarsdenker kwamen zonder opdracht of subsidie van Museum Plantin-Moretus of Erasmushuis tot stand. Sinds 2020 werkt ze ondersteund door het Nederlands Letterenfonds en Prins Bernhard Cultuurfonds onafhankelijk van Eisinga Planetarium aan een biografie van de diepgelovige heelalonderzoeker Eise Eisinga.


Anderen bekeken ook:

Cultuurpodium Porgy en Bess
Stichting Porgy & Bess Programma
Noordstraat 52
4531 GJ Terneuzen
Telefoon 0115-613293

Rekening nr: NL49RABO0119855186
KvK. nr.: 22060064
BTW nr.: NL 815845844-B02

Openingstijden:
zaterdag vanaf 13.00 uur
en vóór en na voorstellingen