JAN VANTOORTELBOOM WINT BOEKENBON LITERATUURPRIJS

Cultuurpodium Porgy en Bess
Stichting Porgy & Bess Programma
Noordstraat 52
4531 GJ Terneuzen
Telefoon 0115-613293

Rekening nr: NL49RABO0119855186
KvK. nr.: 22060064
BTW nr.: NL 815845844-B02

Openingstijden:
zaterdag vanaf 13.00 uur
en vóór en na voorstellingen

Het Oktet

Boeiende octetten van Mozart en Beethoven!

Normaal:
€17.50
Scholier:
€5.00
Student:
€10.00
Porgy Crew:
€0.00
Vriend:
€14.00
Koop kaarten

zo 16 Apr 2023
Deur open:
14:00 uur
Aanvang:
15:00 uur
Einde:
17:00 uur
In de lente van 1787 hebben Beethoven en Mozart elkaar ontmoet. Het bleef bij die ene keer. Maar Mozart was een bron van inspiratie voor Beethoven. Zijn octet opus 103 is daar een voorbeeld van. Tot slot van het programma uit Don Giovanni een aria, bewerkt voor blazers door meesterarrangeur Josef Triebensee.

Het octet

De octetvorm voor blazers is als voor strijkers het strijkkwartet. De ultieme vorm om samenspel te ontwikkelen. Voor jonge talenten in de 20e eeuw waren de octetten van Mozart een muzikale bron van inspiratie om het vak in te gaan. In onze tijd kent nog maar een deel van de jonge afgestudeerden van conservatoria het repertoire uit hun vroege jeugd. 

In de afgelopen 25 jaar hebben professionele ensembles maar zelden octetten van Mozart uitgevoerd. Jonge talenten, vakstudenten en afgestudeerden van conservatoria zijn opgegroeid zonder inspirerende live uitvoeringen. Ook op conservatoria is het repertoire uit beeld geraakt, waardoor studenten niet meer bekend zijn met het samenspel en de uitvoeringspraktijk van octetmuziek uit de klassieke periode. 

De musici van Het Oktet zijn van verschillende generaties. In de jaren 1970-1990 waren Frans Brüggen en Nikolaus Harnoncourt grote voortrekkers bij de ontwikkeling van de barokke - en klassieke uitvoeringspraktijk. De oudere generatie musici van Het Oktet heeft met hen vele concerten gegeven en is daardoor bekend met die uitvoeringspraktijk. Daardoor kan in Het Oktet de kennis en ervaring gedeeld worden met de jonge generatie musici. 

Geen hiërarchie
Het Oktet laat de traditionele hiërarchische regels uit de wereld van symfonische muziek los. De musici spelen afwisselend zowel 1e als 2e partijen. Zo krijgt de muzikale visie op organische wijze en in gezamenlijkheid vorm.  

Anouk Dolfing, hobo 
Anouk Dolfing (Winschoten, 1995) begon op achtjarige leeftijd met hobo spelen en behaalde in december 2018 haar bachelor aan het Conservatorium van Amsterdam bij Ernest Rombout. Anouk speelde bij het Nationaal Jeugd Orkest en was lid van het Jong Nederlands Blazersensemble en rietkwintet Pistache. Vanaf mei 2021 is zij als hoboïste verbonden aan de Marinierskapel der Koninklijke Marine. 

Maxime Le Minter
Maxime komt uit Palaiseau in Frankrijk en studeerde hoofdvak hobo aan Codarts, het Rotterdams Conservatorium. In 2012 richtte hij, samen met vier jonge musici, Kwintet Airlines op, een Spaans/Frans/Nederlands blaasensemble. De crew van het kwintet vliegt graag door allerlei verschillende genres. Sinds 2019 is Maxime hoboïst van het Metropole Orkest. Daarnaast is hij in binnen- en buitenland actief in verschillende ensembles en andere orkesten.

Frank van den Brink
Frank van den Brink bezocht de conservatoria van Amsterdam en Den Haag en studeerde cum laude af. Op twintigjarige leeftijd kreeg hij een aanstelling als solo-klarinettist van het Noord Nederlands Orkest. Sinds 2001 is hij solo-klarinettist van het Radio Filharmonisch Orkest. Als gastaanvoerder werkt hij o.a. bij het Koninklijk Concertgebouworkest, the Chamber Orchestra of Europe en Ensemble Modern. Hij bespeelt ook historische klarinetten en werkte bij het Orkest van de 18e Eeuw (Frans Bruggen), l'Orchestre Revolutionaire et Romantique (John Elliot Gardiner), l'Orchestre de Champs Elysées (Philip Herreweghe) en le Chambre Philharmonique (Emmanuel Krivine). Tevens trad hij als solist op bij diverse orkesten. Frank is docent aan het Conservatorium van Amsterdam.

Manon Letort
Manon komt uit Frankrijk en studeert aan het Conservatorium van Amsterdam. Zij startte haar opleiding in 2020 bij Frank van den Brink. Als jong talent is zij actief in de kamermuziek en ensembles, waar zij na de pandemie eindelijk weer op het podium kan staan. 

Marieke Stordiau, fagot
Marieke Stordiau studeerde fagot aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij John Mostard en Brian Pollard. Zij was lange tijd verbonden aan het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Diverse componisten hebben werken aan haar opgedragen. Sinds 1992 maakt zij deel uit van het Nederlands Blazers Ensemble. In 2002 richtte Marieke stichting ‘De Luie Vrouw’ op en sinds 2005 is zij als fagottist verbonden aan het Hexagon Ensemble. 

Jos de Lange, fagot
Jos de Lange speelde 40 jaar in het Concertgebouworkest. Daarnaast heeft hij altijd veel kamermuziek uitgevoerd. Na zijn afscheid van het orkest is hij nog altijd actief in diverse kamermuziekensembles. Hij was 25 jaar hoofdvakdocent fagot aan het Conservatorium van Amsterdam. Zijn andere hobby’s zijn portretschilderen, lezen, tennissen en het programmeren van software. Soms geeft hij bijles in wiskunde. 

Hanna Guirten, hoorn 
Hanna Guirten (1992) werd geboren in Voorburg. In 2015 sloot zij haar bachelorstudie af aan het Conservatorium van Amsterdam bij Herman Jeurissen. In 2018 was zij hoornist in het European Youth Orchestra, waar zij ook een award ontving voor “Outstanding Musicianship”. In seizoen 2017-2018 was zij als hoornist verbonden aan de Staatskapelle Weimar en sinds augustus 2018 is zij solohoornist van het Noord Nederlands Orkest. Sinds ze weer in Nederland woont remplaceert Hanna ook regelmatig als (solo)hoornist bij Nederlandse orkesten waaronder het Koninklijk Concertgebouw Orkest. 

Mees Vos
Mees Vos (1994) begon op zesjarige leeftijd met hoorn spelen. Op zijn 12e ging hij naar de Jong Talent-afdeling van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij ronde zijn studie af aan het Conservatorium van Amsterdam bij Herman Jeurissen, waarna hij verder studeerde in Duitsland. Nog tijdens zijn studie in Weimar werd hij aangesteld als solo-hoornist bij de Staatskapelle Weimar. Daarnaast remplaceert hij regelmatig bij toonaangevende orkesten in binnen- en buitenland. Sinds 2020 is hij hoofdvakdocent hoorn aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en solo-hoornist van Phion.

Programma
Wolfgang Amadeus Mozart                       
Serenade nr. 12 in c kl.t KV 388
- Allegro
- Andante
- Menuetto in Canone - Trio in Canone al roverscio
- Allegro
 
-pauze-

Wolfgang Amadeus Mozart                       
Serenade nr. 11 in Es gr.t KV 375
- Allegro Maestoso
- Menuetto 
– Trio
- Adagio
- Menuetto – Trio
- (Finale) Allegro 

Ludwig van Beethoven            
Oktet in Es gr.t. opus 103 
- Menuet en Trio

W.A. Mozart                       
uit Don Giovanni (bew. Josef Triebensee): 
- Deh, vieni alla finestra
Dit concert is mede mogelijk gemaakt door het Scheldetheater


Anderen bekeken ook:

Cultuurpodium Porgy en Bess
Stichting Porgy & Bess Programma
Noordstraat 52
4531 GJ Terneuzen
Telefoon 0115-613293

Rekening nr: NL49RABO0119855186
KvK. nr.: 22060064
BTW nr.: NL 815845844-B02

Openingstijden:
zaterdag vanaf 13.00 uur
en vóór en na voorstellingen