Verrasingsbezoek Gerda Havertong

Donderdagavond 13 december werd ik gebeld door een bekende die me vertelde dat Gerda Havertong, de bekende actrice, o.a. bekend van Sesamstraat, de volgende dag in de buurt zou optreden en in Terneuzen in een hotel logeerde. Ze herinnerde zich dat Porgy en Bess in Terneuzen was gevestigd en vroeg zich af of het nog bestond? Ja, dus. Dat maakte allerlei aangename herinneringen los. Of ze de volgende dag ook even in Porgy mocht komen kijken. Natuurlijk kon dat, graag zelfs!

Vrijdag kwam ze via de artiesteningang binnen en ze werd helemaal emotioneel. Ze was in 1967 vanuit Suriname naar Nederland gekomen, één jaar na Oscar Harris. Die was inmiddels al een bekende Surinamer in Nederland en ook al een geregelde bespeler van het podium van Porgy en Bess met zijn Twinkle Stars. Gerda speelde toen in een bandje dat werd uitgenodigd door “meneer” Koulen, want in Suriname werd iedereen die ouder was dan jij aangesproken met meneer of mevrouw. Ze kwamen met zeven man in een oude Ford Taunus met drie jerrycans water voor de lekkende radiator. Een ommelandse reis in die dagen.

Ze werden vorstelijk ontvangen. Frank kookte een Surinaamse maaltijd voor de band. Waar hij de ingredienten vandaan haalde was een raadsel maar hij had ze. “Verder kreeg je nergens eten als je optrad” vertelde Gerda, nog steeds onder de indruk van zijn warme gastvrijheid. We kregen 10 gulden de man, een eveneens vorstelijke beloning in die dagen. Ze kwamen daarna nog geregeld in Terneuzen optreden.

Uiteraard moest Gerda het standbeeld van Frank zien. Het was een vrolijk weerzien. Ze fluisterde hem lieve woordjes in. Het was een warme ontmoeting en we zullen Gerda vast nog wel eens op ons podium kunnen verwachten.

Hans Zuiderbaan