Cultuurpodium Porgy en Bess
Stichting Porgy & Bess Programma
Noordstraat 52
4531 GJ Terneuzen
Telefoon 0115-613293

Rekening nr: NL49RABO0119855186
KvK. nr.: 22060064
BTW nr.: NL 815845844-B02

Openingstijden:
zaterdag vanaf 13.00 uur
en vóór en na voorstellingen

Remy van Kesteren & Martin Fondse

“Remy Martin”

Normaal:
€15.00
Scholier:
€5.00
Student:
€10.00
Porgy Crew:
€0.00
Vriend:
€12.00

zo 15 Dec 2019
Deur open:
14:00 uur
Aanvang:
15:00 uur
Einde:
17:00 uur
Remy van Kesteren

Harpist Remy van Kesteren werd al op tienjarige leeftijd toegelaten tot het Utrechts Conservatorium in de klas van Erika Waardenburg en studeerde er in 2010 met de hoogste onderscheiding af. Hij vervolgde zijn opleiding aan het Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris. In 2012 behaalde hij 'summa cum laude' zijn masterdiploma aan het  Conservatorium van Amsterdam.

 
 
 
 
 
 
 
 Hij heeft vele prijzen gewonnen. Zo is hij de winnaar van de Elisabeth Evertsprijs voor uitzonderlijk jong talent in Nederland, de eerste prijs op het Nederlands Harpconcours en het Prinses Christina Concours. In 2008 behaalde hij de derde prijs op het Internationaal Harpconcours in Moskou en in 2009 op het prestigieuze Internationaal Harpconcours in Israel. In 2012 was hij laureaat van Dutch Classical Talent, een stimuleringsproject van o.a. het Koninklijk Concertgebouw en Radio 4. In 2013 won hij de USA International Harp Competition en in datzelfde jaar ook de Grachtenfestival Prijs. En als hoogtepunt geldt de in 2016 toegekende Nederlandse Muziekprijs, de hoogste onderscheiding van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voor klassieke musici.


Hij trad op over de hele wereld in de meest prestigieuze concertzalen. Op zijn zestiende debuteerde hij in het Koninklijk Concertgebouw met het Nederlands Kamerorkest. Hij speelde ter gelegenheid van de geboorte van Prinses Amalia en trad op in Carnegie Hall in New York. Maar Remy van Kesteren wil meer dan met het geijkte klassieke repertoire optreden. Hij ging de laatste jaren op zoek naar allerlei andere muzikanten en muziekvormen. Hij speelde met trompettist Eric Vloeimans, sopraan Nora Fisher, hoornist Morris Kliphuis, o.a. bekend van het jazztrio Kapok, en de alleskunner Martin Fondse. Hij ontwikkelde een revolutionaire harp met 49 in plaats van de gebruikelijke 47 snaren waarmee hij zowel klassiek akoestisch als versterkt kan spelen. “Van Kesteren stelt met zijn harp bestaansvragen” schreef Joost Galema in NRC Handelsblad, naar aanleiding van zijn album Shadows met allemaal eigen werk. 


In 2012 richt hij het Dutch Harp Festival op met muziek waarbij de harp centraal staat en waaraan een Dutch Harp Competition is verbonden maar waar ook aan allerlei andere disciplines aandacht wordt besteed. Kortom Remy van Kesteren is een zeer breed georiënteerde kunstenaar die voortdurend nieuwe wegen inslaat en veel andere kunstenaars in zijn kielzog meesleurt.

Remy van Kesteren speelde nooit eerder in Porgy en Bess maar trad wel op tijdens het ZeelandJazz Festival 2017 in de Kloveniersdoelen in Middelburg. Het wordt, samen met die andere duizendpoot Martin Fondse, vast een geweldige muzikale droomreis.


Biografie Martin Fondse

Martin Fondse (1967) bracht zijn jeugd door in Tholen. Hij speelt piano en vibrandoneon (de barokke versie van de melodica) en geniet daarnaast bekendheid als componist en arrangeur van jazz en hedendaagse muziek.  “Een van de meest creatieve en originele componisten/arrangeurs die ik ken in Nederland”. 
Rob van Bavel.
Fondse studeerde piano en lichte muziek aan de Hogeschool voor de Kunsten, Arnhem bij Robert Vermeulen en Rob van de Broeck. Aan de Musikhochschole in Keulen volgde hij compositieles bij de Amerikaanse trombonist-componist-arrangeur Bob Brookmeyer, waar hij onder meer leerde het arrangeren te benaderen als her-componeren. In 1996 volgde hij pianolessen bij Kenny Werner.


Fondse ontving compositie opdrachten van het North Sea Jazz Festival en de VPRO (tbv het SJU Jazz Festival). Hij componeerde en arrangeerde voor zeer uiteenlopende ensembles en orkesten, waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest, het Metropole Orkest, het Nederlands Blazers Ensemble, het Jazz Orchestra van het Concertgebouw en de Big Band Hessischer Rundfunk. Internationaal werkte hij in recente jaren intensief samen met de Braziliaanse ster Lenine, Peter Erskine & Doudou N’Diaye Rose en Matthew Herbert en trad hij op als dirigent bij het Orquestra Tom Jobim (BR). In Nederland ging Martin Fondse langlopende samenwerkingen aan met Eric Vloeimans, Mete Erker, Eric van der Westen en  Remy van Kesteren. Hij was in 2015/2016 artistiek leider van het Nationaal Jeugd Jazz Orkest (NJJO). Martin Fondse heeft 12 CDs op zijn eigen naam staan en werkte aan vele CDs mee als componist, arrangeur of sideman. Hij maakte filmmuziek voor meerdere (animatie)films. Hij ontving vele (inter)nationale onderscheidingen voor zijn orkestraal werk en zijn filmmuziek, waaronder de Zilveren Notenkraker (2016, NJJO), een Edison Award Jazz National (2012) en een Nederlandse inzending voor de Oscars (Animated Shorts, Phantom of the Cinema 2009), de Buma Boy Edgar Prijs (2017) 

In 2016 was hij, samen met Jan Menu, de eerste leider van het ZeelandJazz Festivalorkest waarin uit Zeeland afkomstige jazzmuzikanten met veel plezier veelal eigen composities speelden. Martin trad al eerder in Porgy en Bess op, o.a. met het Matangi Strijkkwartet, trompettist Eric Vloeimans en sopraan Tania Kross. Hij komt nu met meester-harpist Remy van Kesteren met hun programma “Remy Martin”.

Anderen bekeken ook:

Cultuurpodium Porgy en Bess
Stichting Porgy & Bess Programma
Noordstraat 52
4531 GJ Terneuzen
Telefoon 0115-613293

Rekening nr: NL49RABO0119855186
KvK. nr.: 22060064
BTW nr.: NL 815845844-B02

Openingstijden:
zaterdag vanaf 13.00 uur
en vóór en na voorstellingen