Cultuurpodium Porgy en Bess
Stichting Porgy & Bess Programma
Noordstraat 52
4531 GJ Terneuzen
Telefoon 0115-613293

Rekening nr: NL49RABO0119855186
KvK. nr.: 22060064
BTW nr.: NL 815845844-B02

Openingstijden:
zaterdag vanaf 13.00 uur
en vóór en na voorstellingen

Porgy en Bess

Porgy en Bess is een cultuurpodium met een veelzijdig aanbod van evenementen. Het is een vrijwilligersorganisatie die is ontstaan uit het door Frank Koulen in 1957 begonnen café. Dat café, aanvankelijk een lunchroom, begon in de zestiger jaren in toenemende mate muziek te programmeren, aanvankelijk voor de jeugd om te dansen. In de jaren zestig en zeventig was Porgy en Bess mateloos populair. Er gebeurde steeds meer. Frank organiseerde een braderie en er kwam een New Orleans Streetparade en jazz werd steeds belangrijker. In 1972 werd de braderie een jazzfestivalletje met voornamelijk dixieland en New Orleans muziek. Dat festival werd steeds groter en de muziek werd steeds meer kunstmuziek in plaats van dans- en vermaaksmuziek. Het festival werd op een gegeven moment in een stichting ondergebracht om de financiële risico’s af te dekken. Buiten het festival kwam er ook een steeds uitgebreider programma in het seizoen. Met de exploitatie van het café ging het in het begin van de jaren tachtig gestaag bergafwaarts. Toen Frank Koulen in 1985 overleed was het café eigenlijk niet meer levensvatbaar maar bloeide het festival als nooit tevoren. De mensen achter die organisatie besloten om de kroeg over te nemen en op te knappen met de bedoeling om er een podium van te maken, weliswaar met een bar maar het accent was verlegd naar cultuur en met name muziek op het podium. Eerst alleen jazz maar ook steeds meer blues en rock en weer wat later literatuur en klassieke muziek. Daarnaast was het podium altijd beschikbaar voor plaatselijke muziekgroepen en andere activiteiten. Het aantal vrijwilligers groeide steeds verder. De bar werd bestierd door Maja Lemmen die als scholier bij de familie Koulen in huis werd opgenomen en van jongs af aan bij de exploitatie betrokken was als de rechterhand van Frank. Na diens dood werd zij de manager, bijgestaan door Hanna Zuiderbaan. Het beheer van de onderneming werd gevoerd door de Stichting Porgy en Bess, eigenaar van het gebouw en de inrichting. Alle andere werkzaamheden werden verricht door vrijwilligers, bardiensten, onderhoud, geluidstechniek en productie van het programma met alle daar aanhangende werkzaamheden zoals programmeren, publiciteit, onderhoud website, kaartverkoop en nog veel meer.

2019 – 62 jaar na de oprichting door Frank Koulen bestaat Porgy en Bess nog steeds. Talloze mensen hebben zich in de loop der jaren, in de geest van Frank, honderd procent voor Porgy en Bess ingezet; ze hebben genoten en ervoor gezorgd dat anderen konden genieten van al het moois op het podium.

In 2012 kwam er een nieuwe organisatiestructuur die past bij deze tijd. Het  bestuurlijke deel bestaat sindsdien uit twee stichtingen.  De Stichting Beheer is verantwoordelijk voor de exploitatie van het gebouw. De Stichting Programma zorgt voor de programmering. Naast Maja is Pascal Meijer het management komen versterken.

Het programma met ongeveer 50 professionele voorstellingen wordt georganiseerd door werkgroepen, Jazz, Klassiek (Open Haard Concerten), Literatuur (Prometheus lezingen), en Roots. Daarnaast is er een vaste structuur in het leven geroepen voor de zogenaamde ‘Local Heroes’, in totaal ook zo’n 50 gebeurtenissen.

Foto album 2017-2018

Foto’s uit de oude doos

Klik hier voor het verhaal van Porgy – historie

Cultuurpodium Porgy en Bess
Stichting Porgy & Bess Programma
Noordstraat 52
4531 GJ Terneuzen
Telefoon 0115-613293

Rekening nr: NL49RABO0119855186
KvK. nr.: 22060064
BTW nr.: NL 815845844-B02

Openingstijden:
zaterdag vanaf 13.00 uur
en vóór en na voorstellingen