Jan Lonink nieuwe voorzitter

Jan Lonink staat als nieuwe voorzitter van Porgy & Bess voor een verdraaid lastige opgave

16-09-2022 – Jan Lonink is sinds een maand de nieuwe voorzitter van Porgy & Bess in Terneuzen. De oud-burgemeester gaat helpen het podium in de Noordstraat toekomstbestendig te maken.

Da’s een moeilijke opgave. Het 65 jaar oude podium draait al sinds het overlijden van zijn oprichter Frank Koulen in 1985 grotendeels op de tomeloze inzet van een flinke groep vrijwilligers. Zij houden de bar draaiende, regelen de administratieve zaken en zorgen (ook niet onbelangrijk) dat er wekelijks artiesten optreden.

Dat doen ze in een pand dat bij veel gerenommeerde jazzmusici, blueszangers en schrijvers vooral geliefd is vanwege het intieme karakter. Het maakt Porgy uniek, maar van lieverlee ook kwetsbaar. De vrijwilligers zien ook in dat er hoognodig iets aan het knusse pand moet gebeuren. Een garderobe, nieuwe toiletten… Het zijn zomaar een paar dingen die hoognodig moeten worden aangepast aan de eisen van deze tijd.

Maar hoe doe je dat zonder de charme geweld aan te doen? Hoe zorg je ervoor dat alle vrijwilligers er gemotiveerd de schouders onder willen blijven zetten? En hoe zorg je ervoor dat niet alleen het gebouw er weer een tijd tegen kan, maar dat ook een nieuw, jong publiek de weg naar Porgy weet te vinden?

Lees verder op de link van de PZC.

Foto: ©Frank Peters