Cultuurpodium Porgy en Bess
Stichting Porgy & Bess Programma
Noordstraat 52
4531 GJ Terneuzen
Phone 0115-613293

Account no: NL49RABO0119855186
KvK. no.: 22060064
BTW no.: NL 815845844-B02

Opening hours:
Friday evening from 7 pm
Saturday from 1 pm
before and after performances

Agenda
Ieva Žukauskaitė
speelt piano!
Every 3rd Saturday of the month pianist Ieva Žukauskaitė performs at Porgy and Bess from 14:00 to 17:00. While you sit and relax at the bar, Ieva plays in the background from beautiful classical to delicious jazz !. There is even room for request numbers. Great to just relax during your free Saturday afternoon!
Read more
za 21 Sep 2019 | 14:00 hour |
Free entrance

Jasper Somsen & Karel Boehlee invite….
Jazz - Toon Roos en Angelo Verploegen
For many years pianist Karel Boehlee and double bass player Jasper Somsen have had a very close and special musical bond. In addition to their duo, they worked closely together in all sorts of combinations. Now this duo is accompanied by two giants from the Dutch jazz world, saxophonist Toon Roos and trumpet player Angelo Verploegen.
Read more
zo 22 Sep 2019 | 15:00 hour | Buy tickets


Alliance Française
film 'Huit Femmes'

Aan het eind van de jaren vijftig van de twintigste eeuw zitten acht vrouwen tijdens een sneeuwstorm opgesloten in een huis. De auto is gesaboteerd, de telefoonlijn kapot en ze kunnen geen kant op. Als de man des huizes dood wordt aangetroffen met een mes in zijn rug, blijkt dat alle acht de vrouwen een motief hebben. Aan de hand van verschillende verhaallijnen, door de ogen van de acht vrouwen, komt de dader uiteindelijk aan het licht.

Read more
wo 02 Okt 2019 | 20:00 hour |
Ticket sales at the venue.

Korenroute
Editie 2019
Op deze zaterdag van 12:30 tot en met 17:00 uur vind de korenroute weer plaats in de binnenstad van Terneuzen. Het om de twee jaar door Popkoor Eigenwijs georganiseerde event is zo langzamerhand uitgegroeid tot een bekend evenement in verre omstreken. Dat blijkt ook wel door de vele koren die zich ook dit jaar weer hebben ingeschreven. Ook in Porgy en Bess beklimmen weer diverse koren het podium. Read more
za 05 Okt 2019 | 12:30 hour |
Free entrance

Danny Bryant
Roots - een Britse Blueslegende!
For more than 15 years the British guitarist (Fender) and blues legend Danny Bryant has convincingly become a furore in the European blues scene, he simply established his name by playing more than 2000 times in clubs and at major festivals worldwide. Praised in England as 'National Blues Treasure', he is, also by his colleagues, seen as the 'crème de la crème' in his genre. His name was featured on posters by greats such as Joe Cocker, Carlos Santana, Buddy Guy and Peter Green. So tonight in Porgy!
Read more
za 05 Okt 2019 | 20:30 hour | Buy tickets


NO Longfield Jazz Crackers
Up to 40 concert
In 2020 bestaan de Crackers 40 jaar en dit is de opwarmer!
In juni 1980 werd na een concours in België uit de Harmonie De Vliegende Hollander een jazzbandje gevormd voor het Schelde Jazz Festival van dat jaar. Met 3 nummers, When The Saints Go Marching In, Het Brabantse Land en Down By The Riverside, bestreken zij de straten en kroegen tussen de kop van de Noordstraat en de Dijkstraat. De Schelde Dixies waren geboren. Ze speelden in wisselende bezetting op vele festivals tot in Bratislava toe en hun repertoire breidde zich steeds verder uit. Read more
zo 06 Okt 2019 | 15:00 hour |
Free entrance

Ronald Giphart
Prometheus lezing - Alle Tijd
Ronald Giphart debuteerde in 1992 met de roman ‘Ik ook van jou’, een instant klassieker in de Nederlandse literatuur. Vanavond spreekt Ronald over zijn in september te verschijnen boek ‘Alle tijd’. In een virtuoze stijl en in een bijzonder meeslepend wij-perspectief neemt Ronald Giphart ons mee in zes met elkaar verweven levens. Alle tijd is een uiterst giphartiaanse, vitale roman over ambitie, vriendschap en liefde……..
Read more
di 08 Okt 2019 | 20:00 hour | Buy tickets


Lutgarde Verbiest
Gezellige Muzikale Zaterdagmiddag
Every 1st Saturday of the month Lutgarde Verbiest performs at Porgy en Bess from 2:00 pm to 5:00 pm. While you sit and relax and chat at the bar, Lutgarde plays and sings nice jazz and other light music in the background. There is even room for request numbers. Great to spend your Saturday afternoon like this.
Read more
za 12 Okt 2019 | 14:00 hour |
Free entrance

ORBI kwartet
'De zoete wraak van de achtergrond instrumenten'
zo 13 Okt 2019 | 15:15 hour |
Ticket sales at the venue.

Lucien van Impe & Filip Osselaer
De man die doodging
(vervolgens mosselen bestelde, de rekening vroeg en verdween)
De voormalige Spaanse topwielrenner José Manuel Fuente, grote rivaal van o.a. Eddy Merckx en Lucien Van Impe, stierf – volgens de officiële lezing – in 1996. Zeven jaar later werd Van Impe door een man die beweerde Fuente te zijn, uitgenodigd voor een etentje in Geraardsbergen. Het werd een prettig gesprek over de wielertijd van toen, er werden zelfs foto’s genomen. Maar hoe kon dat? In 2017 volgde er zelfs een tweede uitnodiging. Was hier iemand uit de doden opgestaan? Of hadden we het over een fantast of bedrieger?
Read more
vr 25 Okt 2019 | 20:00 hour | Buy tickets


Kunzysteem
Live presentatie
Op zaterdag 26 oktober, zal een live presentatie plaatsvinden van het kunstenaarsduo Kunzysteem. 
Ze presenteren hun eerste Dvd, Cd en Artbox en exposeren diverse werken. 
Genre: Mix van diverse stijlen, verwant aan minimal, experimental, vocal, new wave en Synth-pop 
Read more
za 26 Okt 2019 | 20:30 hour |
Free entrance

Rob de Wijk
Prometheus lezing - De Nieuwe wereldorde

Rob de Wijk is hoogleraar internationale betrekkingen aan de Universiteit Leiden en oprichter van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Hij houdt zich bezig met geopolitiek en internationale veiligheid. Hij publiceerde talloze boeken en artikelen, is een veelgevraagd commentator voor radio en tv,columnist voor Trouw en medepresentator van Boekestijn en De Wijk op BNR-radio. Vanavond spreekt Rob de Wijk over zijn laatste boek De nieuwe wereldorde -  Hoe China sluipenderwijs de macht overneemt.

Read more
wo 30 Okt 2019 | 20:00 hour | Buy tickets


Stoere Mannen, Sterke Verhalen!
Nico Dijkshoorn en The Hank Five
De meeste mensen kennen Nico Dijkshoorn als auteur en als huisdichter van DWDD. Nico en zijn band The Hank Five zijn literair én rock-‘n’-roll; vanavond verzorgt hij met zijn muzikale maten een avond gevuld met blues, soul, country en rocknummers die versierd worden door de typische anekdotes, verhalen en eerbetonen van Nico Dijkshoorn.
Read more
vr 01 Nov 2019 | 19:30 hour |
Ticket sales at the venue.

Peter d'Hamecourt en Oleg Lysenko
In het spoor van de Russische ziel
Lezing van oud-correspondent van Rusland, met Russische muziek op de bayan (accordeon) in de Maand van de Russische Ziel
Door de eeuwen heen is de westerse wereld druk in de weer om te proberen het grote, onherbergzame Rusland te begrijpen. Rusland daarentegen lijkt zich wel prettig te voelen in die rol en draagt niets bij aan het oplossen van het raadsel. Het heeft geen zin te proberen Rusland te begrijpen zolang Russen zelf ronddolen als vreemden in hun eigen onmetelijke land. Je hoeft er de grote Russische schrijver Dostojevski maar op na te lezen om te begrijpen waarom; Russen begrijpen zichzelf niet.
Read more
za 02 Nov 2019 | 20:00 hour | Buy tickets


Lenny Kuhr
'Het lied gaat door'
Al meer dan 50 jaar maakt en zingt Lenny Kuhr de mooiste Nederlandstalige liedjes en bracht ze 31 albums uit. Haar liedjes vertellen op persoonlijke wijze over haar leven én over dat van de luisteraar. Recent kreeg Lenny Kuhr de BUMA-oeuvreprijs voor haar belangrijke bijdrage aan het Nederlandstalige lied. Op 29 maart 2019 bracht Lenny haar nieuwe album ’Het lied gaat door' uit. Het is dan op de kop af 50 jaar geleden dat ze in 1969 het Songfestival won met het lied ‘De Troubadour’. In een klap kent heel Nederland de toen 19-jarige zangeres uit Eindhoven. Read more
do 07 Nov 2019 | 20:00 hour | Buy tickets


Trio Khaldei
Klassiek Open Haard Concert
Concert in the Russian Month
Opening concert of the new season 2019-2020. This trio unites three musicians who have found each other in their passion for chamber music and in particular for the unique timbre of the piano trio. In this Russian month they will bring a full Russian program to Porgy and Bess. You will hear beautiful music from Prokofiev, Sjostakovich and Arensky.
Read more
zo 10 Nov 2019 | 15:00 hour | Buy tickets


Alliance Française
Liesbeth Leijnse over Maurice Maeterlinck
Hij is de grootste vergeten schrijver uit het Nederlandse taalgebied, Maurice Maeterlinck uit Gent. Groot omdat hij in 1911 de Nobelprijs voor de Literatuur ontving, vergeten omdat hij een vertegenwoordiger was van het symbolisme, een stroming die uit de mode raakte. Read more
do 14 Nov 2019 | 20:00 hour |
Ticket sales at the venue.

Starlite Campbell Band
Roots
Back to the 60s and 70s with The Starlite Campbell Band!
The debut album 'Blueberry Pie' from the British Starlite Campbell Band was immediately nominated for a European Blues Award in 2017. You can expect Americana and (British) blues tonight from this band, formed around the couple Suzy Starlite and Simon Campbell and reminiscent of Led Zeppelin in her younger years, as well as The Faces and the Fleetwood Mac by Peter Green!
Read more
za 16 Nov 2019 | 20:30 hour | Buy tickets


Griet Op de Beeck
Prometheus Lezing - Let op mijn woorden

Griet Op de Beeck is sinds haar gelauwerde debuutroman Vele hemels boven de zevende (2013) niet meer weg te denken uit de Nederlandse en Vlaamse letteren. Let op mijn woorden is haar vierde roman. Lise weet het niet zo goed, hoe leven gaat. Niet als ze vijftien is, maar evenmin als late  wintiger. Ze vindt nochtans dat ze eigenlijk geen reden tot klagen heeft, zoals de meeste mensen die proberen sterk te zijn en het goed te doen. Dus zij gaat door, en probeert diegene te worden die ze denkt te moeten zijn. Let op mijn woorden is een roman over hoe de start van ons bestaan onontkoombaar het vervolg bepaalt, zelfs als dat een blinde vlek blijft………lees verder


Foto Griet op de Beeck door Ester Gebuis Read more
wo 20 Nov 2019 | 20:00 hour | Buy tickets


Pantserkruiser Potjomkin
Film van Sergei Eisenstein
film as part of the Russian Month
BATTLESHIP POTJOMKIN is a commission film from the Soviet government: in 1925 they wanted to celebrate that it was twenty years ago that in 1905 a number of (failed) popular uprisings took place. The original scenario was a comprehensive panorama of what happened in the year 1905. Under pressure from the short deadline, the producers limited themselves to mutiny on a warship.
Read more
do 21 Nov 2019 | 20:00 hour | Buy tickets


StarkLinneman Quartet en Misha Fomin
Klassiek / Jazz - Schilderijen van een Tentoonstelling
Concert in the Russian Month.
So many arrangements and orchestrations have been made of 'Paintings from an exhibition' by Modest Moessorgski that one can safely speak of the most processed piano work of all time! Tonight you will hear a wonderful arrangement by pianist Paul Stark for the Stark Linneman Quartet. Before the break of this concert, the original piano suite is performed in its entirety by the famous Russian pianist Misha Fomin.
Read more
za 30 Nov 2019 | 20:30 hour | Buy tickets


Yuri Serov en Lyudmila Shkirtil
Klassiek Open Haard Concert - Terug naar de USSR
This is the closing concert of the Russian Month in Porgy and Bess
Yuri Serov, renowned Russian pianist and conductor, has previously performed in Porgy and Bess. He has been director of the conservatory in St. Petersburg for several years and is now accompanied by his wife Lyudmila Shkirtil, mezzo-soprano. Together they bring the program "Back to the USSR, Forbidden and Forgotten Songs".
Read more
zo 01 Dec 2019 | 15:00 hour | Buy tickets


Onno Blom
Prometheus lezing - de jonge Rembrandt
Van Rembrandts jeugd weten we weinig tot niets. Het intiemste wat we van hem hebben is zijn werk, dat ook in die vroege jaren al verbluft door de experimentele stijl, de intellectuele diepgang en, vooral, de menselijkheid. Voor zijn portret van de kunstenaar als jonge man heeft Onno Blom, gelauwerd biograaf en zelf een echte Leidenaar, zich verdiept in de wereld, het land, de stad, de steeg en het huis waarin Rembrandt in 1606 werd geboren en de eerste vijfentwintig jaar van zijn leven doorbracht. Hoe werd Rembrandt Rembrandt? Dat is de vraag. Read more
di 10 Dec 2019 | 20:00 hour | Buy tickets


Matt Schofield
Blues
Matt Schofield is back!
After a great performance for a packed Porgy and Bess in December 2018, Matt Schofield is coming to Terneuzen again!
This British blues guitarist played last time with members of The King's Rhythm Crew, this time in honor of the 15-year anniversary of the solo debut of Schofield with his original Organ Trio. He has also announced the release of a new Trio album for early 2019, and will make the debut of a larger "Blues Revue" style group with guest vocalists and wind players.
Read more
za 14 Dec 2019 | 20:30 hour | Buy tickets


Remy van Kesteren & Martin Fondse
“Remy Martin”
Finding these two adventurous and versatile masters together on the podium gives a unique
chance to enjoy an unforgettable musical experience. Improvisation, virtuosity, musical
depth and telepathic interactions will all be experienced on this Sunday afternoon. Buy your
tickets before they are gone. Read more
zo 15 Dec 2019 | 15:00 hour | Buy tickets


Van Bellen, Milstein en Van Poucke
Klassiek Open Haard Concert - Kerstrecital
For the 7th time violinist Mathieu van Bellen and pianist Nicolas van Poucke provide a recital on Boxing Day. Again they are accompanied by violinist Maria Milstein. These young top talents have already won many prizes at international competitions and festivals. This concert has become very popular with our Open Fire audience and invariably ensures a sold-out venue!
Read more
do 26 Dec 2019 | 15:00 hour | Buy tickets


Fuse
Nieuwjaarsconcert
This year, for the fourth time in a row, we are opening the new year with a festive gathering with the house orchestra of the well-known television program Podium Witteman. These super enthusiastic musicians, like other years, bring a vibrant mix of classical music, jazz, pop and improvisation. You will be welcomed again with a delicious glass of bubbles!

Read more
zo 05 Jan 2020 | 15:00 hour | Buy tickets


Teus Nobel
Liberty Group
In the spring of 2019, Dutch trumpet virtuoso Teus Nobel started a tour throughout some major jazz venues in the Netherlands. With his acoustic Liberty Group, he presented the album Journey Of Man. After the Volkskrant awarded the concert in the Bimhuis with 5 stars, a booking was also earned for the North Sea Jazz Festival 2019. This success now brings this all-star formation to Porgy and Bess!

“One of the nicest experiences you can wish for as a fan of improvised live music” ***** Volkskrant
Read more
zo 12 Jan 2020 | 15:00 hour | Buy tickets


Auke Kok
Prometheus Lezing - Johan Cruijff
Een groot deel van Johan Cruijffs illustere carrière en leven voltrok zich in het volle licht van de schijnwerpers. Maar als mens en sportman bleef Cruijff in vele opzichten een ondoorgrondelijk mysterie. Gebruikmakend van talloze unieke documenten en puttend uit honderden interviews met buurt- en klasgenoten, jeugdvrienden en -vriendinnen, trainers, zakelijke compagnons en familieleden schrijft Auke Kok de definitieve biografie van de kwajongen, zoon, familieman, voetballer, trainer, voetbalfilosoof en commercieel pionier. Zijn levensverhaal is als een jongensboek, het verhaal van de volksjongen die uitgroeide tot een mondiaal fenomeen…….lees verder Read more
wo 15 Jan 2020 | 20:00 hour | Buy tickets


Ebonit Saxophone Quartet
Klassiek Open Haard Concert - 'Arabesque'
This young, sparkling ensemble, founded in 2011 at the Conservatory of Amsterdam, presents 'Arabesque', the main theme throughout the program. At first glance, the siècle composers Claude Debussy, Leoš Janáček, and Camille Saint-Saëns do not seem to speak the same musical language. However, in the arabesque, compositions with flowing, enchanting lines, with the origins in Arabic music, they find each other.
Read more
zo 19 Jan 2020 | 15:00 hour | Buy tickets


Alliance Française
Martine Cadière over opera-diva Maria Callas
" Maria Callas, la femme qui réinventa l'opéra"   " Maria Callas, de vrouw die de opera opnieuw heeft uitgevonden"
Maria Callas heeft haar zang, haar kunst, haar stem en haar wil om de opera te doen herleven voor alles geplaatst. Om de eerste zangeres te zijn, de eerste "tragédienne", om een legende te worden heeft ze voor zichzelf een toekomst gekozen die voor haar voorbestemd was. Er is een echte mythe ontstaan rond deze diva.

Read more
wo 22 Jan 2020 | 20:00 hour |
Ticket sales at the venue.

Ruben Hoeke
Roots
You can place guitarist Ruben Hoeke in the list of musicians who have taken the Nederblues and Rock to a higher level. Since his first appearance in 1992, he has been touring the Netherlands continuously, playing with countless top musicians and playing at festivals in Denmark, Germany, Belgium, Estonia, USA, Ireland, Luxembourg and Curaçao. Various media describe Ruben as a "world-class star guitarist" and "one of the greatest contemporary Dutch guitarists."
Photo: Ted Gijsman

 
Read more
za 25 Jan 2020 | 20:30 hour | Buy tickets


Ragazze Quartet en Martijn Cornet
Klassiek Open Haard Concert - 'Winterreise'
This afternoon, baritone Martijn Cornet and the Ragazze Quartet bring a penetrating version of Franz Schubert's Winterreise, in an arrangement for baritone and string quartet. Winterreise takes a central place in Schubert's song oeuvre and in the hearts of those who love his music. Hundreds of CD recordings have been made of the work to date. The craving for the unknown and the unworldly is expressed in the lyrics of every song by Winterreise. This journey is not just a journey: it is a journey to the unknown ...
Read more
zo 09 Feb 2020 | 15:00 hour | Buy tickets


Pauline Broekema en The Amsterdam Consort
De dochter van Meijer
Gezamenlijke productie van de werkgroepen Prometheus Literaire Lezingen en Klassieke Open Haard Concerten.
Meijer, de vader van de kleine Sara (1941) wordt met de eerste trein van Westerbork naar Auschwitz gevoerd. Sara en haar moeder Mies duiken onder, om veiligheidsredenen gescheiden van elkaar. Na de bevrijding blijkt bijna niemand van hun grote joodse familie nog in leven. ‘De dochter van Meijer’ gaat over bezetting en bevrijding. Over eindeloze jaren in onderduik. Over angst, heimwee en rouw. Het is het verhaal van schoften en meelopers. En van ‘stille’ helden, de mannen en vrouwen die hun leven riskeerden om er voor anderen te kunnen zijn.   
Read more
zo 16 Feb 2020 | 15:00 hour | Buy tickets


Alliance Française
Photos mythiques du photojournalisme
Lezing door fotograaf  Grégory Herpe:
Mythische foto's en fotojournalisme
Voorstelling van een 15 à 20-tal mythische foto's zoals het portret van Che Guevara of Einstein die zijn tong uitsteekt, het kleine meisje onder de napalm uit de Vietnam oorlog, de jonge man die tegenover een rij Chinese tanks staat op het Tiam'Anmenplein, of dat kind in Soedan dat begluurd wordt door een gier.
Read more
wo 19 Feb 2020 | 20:00 hour |
Ticket sales at the venue.

Trio Enrico Pieranunzi
Jazz
After more than 30 concerts and many excellent reviews about their first
trio album “Tales from Unexpected”, the Italian master pianist and the
Dutch double bassist/producer Somsen will be back for their third trio
album with the wonderful Catalan drummer Jorge Rossy. “Common View”
has the signature of all three trio members, being both performers and
composers. Read more
zo 23 Feb 2020 | 15:00 hour | Buy tickets


Bart Rodyns, Nicolas Callot en Griet de Geyter
Klassiek Open Haard Concert - 'Mélodies en Elégies'
Bart Rodyns was on our stage before with one of his historic pump harmoniums. In this late-romantic program, he combines this special instrument with piano and vocals. You will hear the French chanson, but also compositions by Massenet, Gounod and Franck.
Read more
zo 08 Mrt 2020 | 15:00 hour | Buy tickets


Marietta Petkova
Klassiek Open Haard Concert - piano recital
In 2019, she overwhelmed our audience in a packed house with a great performance of works by Chopin and Debussy. She is seen as a phenomenon at the keyboard, capable of deeply touching the listener. Petkova plays with a supernatural intensity and her concerts are events of supreme concentration and meditation that seem to change the meaning of the music.
Read more
zo 05 Apr 2020 | 15:00 hour | Buy tickets