Cultuurpodium Porgy en Bess
Stichting Porgy & Bess Programma
Noordstraat 52
4531 GJ Terneuzen
Telefoon 0115-613293

Rekening nr: NL49RABO0119855186
KvK. nr.: 22060064
BTW nr.: NL 815845844-B02

Openingstijden:
zaterdag vanaf 13.00 uur
en vóór en na voorstellingen

Peter d'Hamecourt en Oleg Lysenko

In het spoor van de Russische ziel

Normaal:
€15.00
Scholier:
€5.00
Student:
€10.00
Porgy Crew:
€0.00
Vriend:
€12.00
Koop kaarten

za 02 Nov 2019
Deur open:
19:00 uur
Aanvang:
20:00 uur
Einde:
22:00 uur

 Extra ondersteund door VSBfonds en het Prins Bernard cultuurfonds


Hierdoor kunnen wij u alle voorstellingen aanbieden voor slechts €45!
Bestel hier het passepartout


Dostojevski reist naar Europa en bewondert de cultuur, de vooruitgang en de dynamiek van de westerse samenleving, maar vooral dat laatste boezemt hem ook angst in. Hij vlucht uiteindelijk in de gedachte dat een Russisch isolement toch het veiligst is. Wat vertelt ons dat allemaal?

Het heeft geen zin te proberen Rusland te begrijpen zolang Russen zelf ronddolen als vreemden in hun eigen onmetelijke land. Wat we kunnen doen is verhalen vertellen over Russen en hun leven. Bij al die verhalen hoort muziek die de Russische sfeer onderstreept. Hoewel de Russische cultuur tot late bloei kwam, pas goed in de negentiende eeuw, overspoelde het de wereld met de prachtige composities van beroemde componisten, de literaire scheppingsdrang kende geen grenzen en de creatieve tijd van de theaterproducenten was bloedstollend in drama, ballet en opera. Door de aderen van bayan speler Oleg Lysenko stroomt het Slavische bloed dat nodig is om de Russische muziek te vertolken zoals hun scheppers het hebben bedoeld.

Samen duiken Oleg en Peter een avond lang in het spoor van de Russische ziel, een fenomeen dat door veel Russen wordt gekoesterd als veilige schuilplaats tegen een buitenwereld die `ons maar niet wil begrijpen`.Oleg Lysenko (1974,Oekraïne) volgde zijn opleiding aan het muziekcollege van Poltava, waarna hij een beurs won voor de vermaarde Tchaikovsky Nationale Muziek Academie in Kiev. Na zijn afstuderen in 1999, bracht Oleg zijn eerste CD ‘Awakening’ uit en zette hij zijn studie voort aan de Messiaen Academie in Nederland. Vervolgens specialiseerde hij zich in Argentijnse tango op bayan en bandoneon aan het Rotterdamse Conservatorium. In de categorie “Ensemble” won hij met medestudenten de derde prijs op de Internationale Accordeon Competitie (IAC) in Castelfidardo, Italië. Twee jaar later nam Oleg als solist opnieuw deel aan de IAC en won de eerste prijs met zijn vertolking van een werk van Victor Vlasov: “Vijf gezichten op het land van de Goelag archipel”, tevens het titelstuk van zijn in 2012 verschenen CD. Oleg heeft o.a. gespeeld met het Rotterdams Philharmonisch Orkest, samen met de Russische bariton Dmitry Hvorostovsky. Hij trad op in de Spiegelzaal van het Concertgebouw voor de AVRO op radio 4 en bij het VPRO televisieprogramma Vrije Geluiden. Oleg heeft een voorliefde voor genre-overschrijdende projecten waarbij beeldende kunst, literatuur en muziek elkaar aanvullen en in elkaar vervloeien. Recent trad hij onder meer op met schrijver en beeldend kunstenaar Armando, beeldhouwer en tekenaar Koenraad Tinel en met de schrijvers Stefan Brijs en Stefan Hertmans en  met de vertaler Hans Boland en de journalist/schrijver Peter d’Hamecourt.

Peter d’Hamecourt (Vlaardingen 1946) is journalist, columnist en publicist. Van 1989 tot 2008 was hij actief als correspondent in Moskou voor onder meer het NOS Journaal en het Algemeen Dagblad.In 1989 vestigde hij zich in Moskou, toen nog in de Sovjet-Unie. Vanaf hier leidde hij een journalistiek bureau en deed hij verslag van het Russische nieuws voor het Algemeen Dagblad. Later zou hij ook actief zijn voor de NOS en de VRT.D'Hamecourt heeft als schrijver ook meerdere boeken gepubliceerd over de politieke situatie in Rusland. Zijn laatste boek “ In het spoor van de Russische Ziel” gaat over de Russische schrijver Fjodor Dostojevski.D'Hamecourt bleef na zijn correspondentschap wonen in Ignatovskoje, een gehucht 130 kilometer ten zuidoosten van Moskou, samen met zijn vrouw Zoja Rjoetina.

De Bayan is een prachtig instrument om de Russische (volks)muziek en daarmee de Russische Ziel tot klinken te brengen.

Oleg Lysenko speelt onder andere de volgende composities.

Pjotr Ijitsj Tsjaikovski: Oktober uit De Vier Jaargetijden

Alexandr Skriabin: Canon in d mineur

Anton Rubinstein: Russisch en Trepak Op. 82 No 6

Modest Moessorgski: Gopak

Nicolaj Rimski-Korsakov: De Vlucht Van De Hommel

Jirzy Peterburgsky: El Sol Sueno

Georgy Sviridov: De Sneeuwstorm


Anderen bekeken ook:

Cultuurpodium Porgy en Bess
Stichting Porgy & Bess Programma
Noordstraat 52
4531 GJ Terneuzen
Telefoon 0115-613293

Rekening nr: NL49RABO0119855186
KvK. nr.: 22060064
BTW nr.: NL 815845844-B02

Openingstijden:
zaterdag vanaf 13.00 uur
en vóór en na voorstellingen