Cultuurpodium Porgy en Bess
Stichting Porgy & Bess Programma
Noordstraat 52
4531 GJ Terneuzen
Telefoon 0115-613293

Rekening nr: NL49RABO0119855186
KvK. nr.: 22060064
BTW nr.: NL 815845844-B02

Openingstijden:
zaterdag vanaf 13.00 uur
en vóór en na voorstellingen

Agenda Archief
Lloyd Spiegel
Blues
Lloyd Spiegel is een legendarische bluesartiest uit Melbourne Australie, die al ruim 30 jaar over de wereld toert. Zijn optredens laten een tovenaar zien op de gitaar, met krachtig gezongen lyrics die op humorvolle wijze aan elkaar worden gepraat. In eigen land werd hij vanaf 2014 bijna jaarlijks uitgeroepen tot bluesartiest van het jaar en bekroond met de prijs voor het beste bluesalbum, beste artiest, beste band enz.. Porgy en Bess is erin geslaagd hem tijdens zijn Europese tour een tussenstop te laten maken in Terneuzen! Lees verder...
vr 26 Apr 2024 | 20:30 uur | Koop kaarten


Westerschelde Big Band
solo-Yves Fernandez & Peter van Woensel
Al vele jaren ontvangen wij met plezier deze band met bijzondere solisten op ons podium. Ditmaal zijn dat Yves Fernandez op flugelhorn en trompet en de allround percussionist Peter van Woensel. De Big Band speelt jazzstandards van o.a. Sonny Rollins, Louie Bellson, Roy Hardgrove maar ook eigen werk en arrangementen. Kom genieten van een middag vol authentieke jazz, zoetgevooisde solopartijen en swingende dansmuziek! Lees verder...
zo 28 Apr 2024 | 15:00 uur | Koop kaarten


Tutu Puoane
‘Wrapped in Rhythm’
 The Poetry of Lebogang Mashile

Tutu liep al bijna 10 jaar rond met de poëzie in haar hoofd van haar Zuid Afrikaanse landgenoot, Lebogang Mashile. De cyclus A Ribbon Of Rhythm maakte diepe indruk en iedere keer dat ze die las hoorde ze muziek.Ze maakte, samen met haar partner in-life-and-music, pianist Ewout Pierreux, een aantal nieuwe songs gebaseerd op haar favoriete gedichten uit die cyclus resulterend in een origineel en gloedvol repertoire dat klinkt als haar eigen Afrikaanse mix van singer-song-writing, jazz en soul.
Lees verder...
wo 08 Mei 2024 | 20:00 uur | Koop kaarten


JazzSpecs
Relaxte Jazz en Bossa Nova
JazzSpecs speelt toegankelijke swingende jazz met een vleugje pop, blues en singer songwriter onder het motto:
It don't mean a thing if it ain't got that swing!

Lees verder...
za 11 Mei 2024 | 20:00 uur | Koop kaarten


Lode Lauwaert
Wij Robots
Een filosofische blik op technologie en artificiële intelligentie.

Als het over technologie en AI gaat, doemt vaak het beeld op van een toekomst met kwaadaardige, hyperintelligente systemen die de mens overheersen. Wij, robots daarentegen focust op wat zich voor onze ogen afspeelt: (zelfrijdende) wagens, smartphones, apps, stoommachines, kerncentrales, computers en alle andere machines waardoor we ons laten omringen. Hoe ver dringt artificiële intelligentie onze levens binnen? Leiden Sociale media tot polarisering? Discrimineren algoritmen? Creëert AI klimaatproblemen? Lees verder...
wo 15 Mei 2024 | 20:00 uur | Koop kaarten


Frank Nellen
De onzichtbaren
In het westen heeft het sovjettijdperk een nogal stoffig imago: grijze flats, norse gezichten en kleurloze steden. Met zijn lezing laat Frank Nellen een andere kant van deze periode zien. Aan de hand van zijn roman 'De onzichtbaren' schetst hij een beeld van het dagelijks leven in de Sovjet-Unie. 


Lees verder...
wo 22 Mei 2024 | 20:00 uur | Koop kaarten


Major 7 Music Teachers presenteert…
Op zondag 26 mei organiseert Major 7 Music Teachers opnieuw een voorspeelmiddag bij Porgy en Bess. Leerlingen van onder andere Sjaak Lammers (jazz piano), Guido van de Wijdeven (drums), Annemarie Koppelaar (klassiek piano) en Markos Mavromichalis (bandcoaching) zullen die middag laten zien en horen wat zij in huis hebben.

Het belooft een vrolijke, inspirerende en muzikale middag te worden. Komt u/jij de leerlingen ook aanmoedigen?

Toegang is gratis.
 
Lees verder...
zo 26 Mei 2024 | 14:00 uur |
Toegang gratis

Old Salt
Americana
Old Salt is een sinds 2015 vanuit Europa toerende Americana band, waarvan de vier bandleden afkomstig zijn uit de USA, Frankrijk, Chili en België. Hun internationale samenstelling is terug te horen in hun muziek, van New Orleans-blues tot folk uit Schotland. Zij hebben op vele internationale podia en festivals opgetreden, in 2017 ontvingen zij een 'European World of Bluegrass Award'. Hun optredens staan bekend om hun enthousiasme, dynamiek en prachtige arrangementen! Lees verder...
za 01 Jun 2024 | 20:30 uur | Koop kaarten


Opening ZeelandJazz Festival 2024
After Hours, a Tribute to Chet Baker

Teus Nobel Trio feat. Benjamin Herman
De opening van het ZeelandJazz Festival 2024 belooft een prachtig evenement te worden. Voorafgegaan door het nu al bijna traditionele optreden van leerlingen van Toonbeeld die de zaal in vuur en vlam zullen zetten, gaat het festival echt van start. Trompettist Teus Nobel hield in september vorig jaar zijn nieuwste album After Hours ten doop, een eerbetoon aan de legendarische Chet Baker, en maakte meteen een zeer uitgebreide clubtoer door Nederland en België.

Lees verder...
vr 07 Jun 2024 | 20:00 uur | Koop kaarten


Zeelandjazz 2024 - Zaterdag
Zeelandjazz 2024

Jetse de Jong and his Buckjumpers
Samen met zijn eigenzinnige band The Buckjumpers haalt pianist en zanger Jetse de Jong een ouderwets lekkere mix van funk, soul en rhythm & blues naar Nederland! Met zijn debuut-EP brengt hij een ode aan de vergeten songwriter Dorothy Labostrie uit New Orleans.

The Pulitzers

Ken je dat gevoel dat alles klopt ? Het gevoel van extase dat je ervaart wanneer je getuige bent van iets eerlijks, iets moois, iets geweldigs, iets… dat recht uit het hart lijkt te komen? Combineer juist dat gevoel met een mespuntje ranzigheid en een toefje funk en laat het sudderen tot een stoofpotje van rauwe, zinderende soul. Precies deze muzikale mix is wat de band Pulitzers voor ogen heeft, sterker nog; het is DE reden van hun bestaan!

Lees verder...
za 08 Jun 2024 | 20:00 uur | Koop kaarten


Zeelandjazz 2024 - Zondag
Jazz
Jasper Blom Bigband
In de woorden van Jasper Blom: “Voor het eerst in mijn leven wilde ik een eigen big band oprichten.” Zo gezegd, zo gedaan, Blom verzamelde het neusje van de zalm aan jong jazz talent om zich heen en koos met hen een aantal favoriete Ellington composities  Lees verder...
zo 09 Jun 2024 | 15:00 uur | Koop kaarten


Vinylbeurs juni
Op zaterdag 22 juni strijkt de vinylbeurs neer in Porgy en Bess. Kom gezellig struinen tussen de Lp’s, singles en Cd’s onder het genot van een bakje koffie of iets dergelijks.

Gratis entree. Lees verder...
za 22 Jun 2024 | 12:00 uur |
Toegang gratis

Freek de Jonge
De Zeeuwse jaren
De jaren zestig vormen niet alleen Freek de Jonge, maar veranderen ook een hele samenleving. Hij brengt deze jaren, tussen de Cubacrisis ( 1962) en de maanlanding (1969) , door in Goes waar zijn vader godsdienstleraar is geworden. Na een optreden op een schoolavond is zijn diepste verlangen komiek te worden á la Toon Hermans. De Zeeuwse jaren is het derde deel van Freeks memoires en geeft een onthullend beeld van hoe voorgeschiedenis en tijdgeest een van de meest succesvolle cabaretiers hebben voortgebracht die Nederland rijk is... Lees verder...
wo 26 Jun 2024 | 20:00 uur | Koop kaarten


Scaldis Kamermuziek Festival - editie 10
Slotconcert
De eerste editie in mei 2014 was direct een groot succes; alle concerten in Zeeuws-Vlaanderen waren vrijwel uitverkocht en meer dan 1000 leerlingen volgden de schoolconcerten en de Provinciale Zeeuwsche Courant kopte 'Baanbrekend Festival'. Voor de keuze van de muziekstukken voor deze editie heeft violist en artistiek leider Mathieu van Bellen zich laten inspireren door grote, belangwekkende 'Cultural Events' in de eerste helft van de vorige eeuw. Het werk dat vanmiddag centraal staat is het indrukwekkende 'Quatuor pour la fin du temps' van Olivier Messiaen.
Lees verder...
zo 30 Jun 2024 | 15:00 uur | Koop kaarten


Dede Priest & Johnny Clarks' outlaws
Bluesrock
Dede Priest is een Amerikaanse zangeres, die opgroeide in Texas. Johnny Clarks' Outlaws is haar Nederlandse begeleidingsband. Ze combineren blues met rock, gospel, soul en jazz invloeden.Ze hebben inmiddels drie albums uitgebracht, de laatste in 2021 'When snakes were birds'.


Lees verder...
za 17 Aug 2024 | 20:30 uur | Koop kaarten


Happy Village
Swingende opening jazzseizoen 2024/2025
Rolf Delfos, saxofoon; Frank Montis hammond; Pim Dros, drums
Klein, compact, intiem en intens en een groot dynamisch bereik door juist heel zacht te spelen. Dat voelden deze drie heren, al repeterend vanuit een kleine repetitieruimte aan.
 Jazz is uiteindelijk een van de mooiste muzikale samenwerkingsverbanden die er bestaan, maar nu voelden Montis, Dros en Delfos direct dat er iets magisch voorhanden lag. De luisteraar krijgt het gevoel op de eerste rij te zitten, elke nuance op te merken en wordt het avontuur ingezogen als zijnde een reis naar het einde van een swingende nacht. Lees verder...
zo 01 Sep 2024 | 15:00 uur | Koop kaarten


Rosann
singer-song
Zangeres (en student geneeskunde) Rosann (Kerckhaert) komt uit Groede, maar heeft volop haar vleugels uitgespreid, als geneeskundestudent in Rotterdam en als zangeres. Nederlandstaligedromerige indiepop, beeldend beschreven en vertolkt met eigentijds stemgeluid. Rosann beschrijft problemen die jongvolwassenen ervaren tijdens het ouder worden.
 
Lees verder...
za 07 Sep 2024 | 20:00 uur | Koop kaarten


Rudi Vranckx
Oorlog en problemen van onze tijd
Oorlogen en problemen van onze tijd
"Oorlogsjournalistiek is een puzzel. Hoe meer stukken je kan leggen, hoe dichter je bij de waarheid komt."
In deze lezing brengt Rudi Vranckx verslag uit en geeft duiding bij grote wereldconflicten. Als actief oorlogsreporter zorgt Vranckx steeds voor een heldere blik op actualiteit.
Leidt het conflict in Oekraïne tot de Derde Wereldoorlog? Sinds de Russische invasie in februari 2022 trok VRT NWS-journalist Rudi Vranckx al meermaals naar Oekraïne om er de oorlog te verslaan. De gesprekken met burgers, soldaten en politici brachten hem tot nieuwe vragen die hij besloot te bundelen in een boek. In zijn nieuwe boek "In Oekraïne - dreigt de Derde Wereldoorlog?" (december 2022) gaat Vranckx op zoek naar antwoorden. Lees verder...
di 17 Sep 2024 | 20:00 uur | Koop kaarten


Scott Weiss Band
Bluesrock
De Scott Weiss Band is een Amerikaans bluesrock powertrio die een mix speelt van blues, soul en rock.
De groep werd twintig jaar geleden opgericht door Scott Weiss, die toen in een muziekstudiowerkte.
Sindsdien heeft de SWB negen albums uitgebracht.
 
Lees verder...
za 05 Okt 2024 | 20:30 uur | Koop kaarten


Charles Groenhuijsen
De verdeelde Staten van Amerika
Komt het nog goed met Amerika? Veel Amerikanen (en trouwens ook veel Nederlanders) zien wat zich in Amerika afspeelt met afgrijzen aan. In de politiek gaat het om de vraag wie het meeste lawaai maakt en tegenstanders het ergst beledigt. Hoe moet dat nu verder? In zijn nieuwe boek De verdeelde staten van Amerika vertelt Charles Groenhuijsen de lezer over twee revoluties in de VS.  Lees verder...
di 08 Okt 2024 | 20:00 uur | Koop kaarten


SaxConnextion
Jazz
Zo nu en dan komt de Vlaamse saxofonist John Snauwaert met een voorstel waar je onmogelijk nee tegen kan zeggen. Hij brengt ditmaal Gary Smulyan, baritonsax en Ralf Lalama, tenorsax, twee helden uit het fameuze Vanguard Jazz Orchestra. Misschien wel de beste bigband ter wereld. Het is de rechtstreekse erfopvolger van het Thad Jones- Mel Lewis Orchestra. Zij spelen sinds 1966 iedere maandagavond, inmiddels z’n 2700 keer, in de Village Vanguard in New York City, net zo’n karakterpodum als Porgy en Bess alleen met een nog veel dikkere pilaar midden voor het podium. Lees verder...
zo 20 Okt 2024 | 15:00 uur | Koop kaarten


Muddy What?
Blues
Muddy What? Is een 3-koppige bluesband uit Duitsland van broer Fabian en zus Ina Spang, aangevuld met bassist/drummer Michi Lang. Ze spelen bluesrock, zowel spetterend harde als gevoelig zachte nummers. De groep won in 2021 in hun thuisland de German Blues Challenge.

Lees verder...
vr 08 Nov 2024 | 20:30 uur | Koop kaarten


Bart Rodyns kwartet
Ensemble The Party
Opening seizoen-klassiek met operaster An De Ridder!
Rond 1860 trekt een merkwaardige groep musici door Engeland. Het ensemble,  The Party genaamd, maakt furore met zijn optredens en herbergt klinkende namen als harmoniumspeler Jacques-Nicolas Lemmens met zijn echtgenote, sopraan Helen Sherrington, contrabas-virtuoos Giovanni Bottesini en de violist Henry Vieuxtemps. Vanmiddag brengen Bart Rodyns en zijn kwartet  'The Party' weer tot leven met een muzikaal programma zoals dat toen geklonken moet hebben: eigenwijs, afwisselend, expressief en bovenal meeslepend!
Lees verder...
zo 10 Nov 2024 | 15:00 uur | Koop kaarten