Cultuurpodium Porgy en Bess
Stichting Porgy & Bess Programma
Noordstraat 52
4531 GJ Terneuzen
Telefoon 0115-613293

Rekening nr: NL49RABO0119855186
KvK. nr.: 22060064
BTW nr.: NL 815845844-B02

Openingstijden:
zaterdag vanaf 13.00 uur
en vóór en na voorstellingen

Zeelandjazz 2023 - Zaterdag

Dubbelconcert

Normaal:
€15.00
Scholier:
€5.00
Student:
€10.00
Porgy Crew:
€0.00
Vriend:
€12.00
Koop kaarten

za 10 Jun 2023
Deur open:
19:00 uur
Aanvang:
20:00 uur
Einde:
23:59 uur
20:00 Jan van Duikeren’s Fingerprint

Jan legt uit: "twee jaar lock-down (wat in al zijn ellende leidde tot een meervoudig bekroond ballad-album), wilde ik gewoon weer spelen, hangen en grooven met mijn band Fingerprint. En hier zijn we, bijna twaalf jaar na ons gewaardeerde debuut album, terug met een geweldige line-up, frisse nieuwe geluiden, en vooral: vastbesloten om de internationale podia te betreden met een nooit aflatende muzikale energie die ons handelsmerk is geworden.” 

Bezetting: Jan van Duikeren, trompet, Tom Beek, tenorsax, Timothy Banchet, toetsen, Salle de Jonge, drums, Hugo den Oudsten, bas.Biografieën:

Jan van Duikeren
Naast een van de allerbeste trompettisten die ons land rijk is, is Jan van Duikeren ook actief als componist en arrangeur. Zijn muzikale veelzijdigheid maken hem een geliefd sideman met als meest prominente voorbeelden: Dr. John, Christian Mc Bride, Bob Brookmeyer, Lionel Ritchie, Diana Ross, Dr. Lonnie Smith, Trijntje Oosterhuis, Candy Dulfer en het Metropole Orkest.

Momenteel speelt Van Duikeren bij het Jazz Orchestra of the Concertgebouw, Candy Dulfer, New Cool Collective bigband, New Rotterdam Jazz Orchestra.

Tom Beek
Met zijn persoonlijke, gedreven geluid en zijn krachtige, lyrische speelstijl die genres overstijgt, schittert de bekende Nederlandse saxofonist Tom Beek in de pop-, theater-, jazz- en studiowereld. Hij soleert, improviseert, componeert, arrangeert en produceert muziek.

Tom Beek gaf concerten met internationale artiesten zoals Dizzy Gillespie, Gino Vannelli, Tom Harrell, Pat Metheny, Randy Brecker, Joe Lovano en het  Metropole Orkest. Na zijn studie ontwikkelde hij zich tot een veelzijdig en ondernemend solist, componist, arrangeur, producent en docent.

De herkenbare saxofoon van Tom Beek is doorspekt van jazz, rhythm & blues en pop. Hij is te horen in theaters, clubs, poppodia, radio- en tv- programma’s en in meer dan 400 producties.

Salle de Jonge
Sinds zijn afstuderen aan het Rotterdams Conservatorium in juni 2006, heeft Salle de Jonge zich stevig gevestigd in de muziekindustrie als een toegewijde drummer en de go-to-guy voor hippe, groovende beats met een unieke sound variërend van jazz tot hiphop en alles daartussenin.

Hij speelde onder andere met Roy Hargrove, Kurt Rosenwinkel, Shirma Rouse, The Three Degrees, Benjamin Herman, Till Brönner, Michiel Borstlap, Ronny Jordan, Edsilia Rombley en Bennie Maupin om er een paar te noemen.

Bands en projecten waar hij op dit moment bij betrokken is en toert zijn: The Pulitzers, Bayou Bayou, Jan van Duikeren’s Fingerprint, The Bayou Brothers, The Niss, Berenice van Leer en Sabrina Starke. Voor Sabrina Starke schreef, speelde en produceerde hij haar titelloze album uit 2016, evenals het vervolg.

In 2023 komt Salle’s eigen debuutalbum uit met zijn nieuwste project: RobotKiller waarmee hij vorig jaar het ZeelandJazz Festival opende.

Hugo Den Oudsten
Hugo werd in 1995 toegelaten tot het Conservatorium van Amsterdam waar hij studeerde bij Charlie Angenois en Theo de Jong en hij in 2002 zijn Masterdiploma behaalde. Van 2012 tot 2017 speelde hij een maandelijkse show in de Noth Sea Jazz Club in Amsterdam met speciale gasten als Alan Clark, Edsilaia Rombley, Lois Lane, Michiel Borstlap, Hans Dulfer, Giovanca, Benjamin Herman, Thijs van Leer Ntjam Rosie en Maria Mendes. Hij speelt verder onder andere met Sven Hammond, The Ploctones, New Cool Collectiv en hij is actief als docent in een gevarieerd scala van onderwerpen.

Timothy Banchet
begon op zijn 4 e met pianospelen en dankzijde zijn vaders enorme platencollectie kwam hij al vroeg in aanraking met de jazz, soul en gospel die hij dan verder op de piano verder uitzocht. Via school en vrienden maakt hij kennis met klassieke muziek maar ook hiphop, r&b en Surinaamse muziek, kaseko, reggae en speelde ook in gaspel en r&b bandjes. Uiteindelijk ging hij op 19-jarige leeftijd naar het conservatoriumwaar hij bij Bert van den Brink in 2012 cum laude afstudeerde.
22:00 Ronald Snijders' band

Ronald Snijders is al vanaf de jaren zeventig een der bekendste Surinaamse musici in Suriname, Nederland en daarbuiten. Hij is een muzikale wereldburger, creatieve duizendpoot en een buitengewoon veelzijdig en talentvol toonkunstenaar. Daarnaast is hij een top performer en componist die met name door zijn fluitspel bekendheid geniet. Ronald Snijders werd geboren in 1951 te Paramaribo, als zoon van de bekende componist, dirigent en fluitist Eddy Snijders.De huidige Ronald Snijders Band laat geen spaan heel van de conventies die al dan niet stilzwijgend ook in de muziekwereld worden gehanteerd. Wereldmuziek, jazz, klassiek, pop en beyond zijn in de ogen van Ronald en dit gezelschap slechts marketing strategieën. Muziek als kunstvorm is een enkele ding dat zich niet laat kortwieken door het te categoriseren en af te bakenen. Dat was vroeger vaak het geval, maar niet in deze dagen waarin zoveel voor iedereen direct toegankelijk is. Met als gevolg dat met name in een live concert alles openligt. Uiteraard gebruikt Snijders ook Surinaamse invloeden uit zijn geboorteland in combinatie met jazz. Dit bekent niet dat muziek een vrijbrief is voor chaos, integendeel. Het vormt een geheel nieuwe vorm van inspiratie in de dynamische zoektocht naar het allermooiste!

Ronald Snijders – fluiten
Robby Alberga – gitaar
Randy Winterdal – basgitaar
Walther Muringen – drums en vocals
Franklin Caesar – saxen
Giovanni Essed – percussieNog meer over Ronald Snijders

In 1973 won hij de persprijs van het NOS Jazzconcours 1973 en de Wereldomroep maakte toen een filmdocumentaire over hem . In 1991 studeerde hij af als etnomusicoloog aan de Universiteit van Amsterdam (drs.) met een scriptie over Surinaamse kaseko muziek. Hij werd door zowel Suriname als Nederland geridderd, onder andere vanwege de bruggen tussen culturen die zijn muziek kenmerken. Ronald bracht meer dan 60 cd's uit, waaronder een 20 cd-box die vorig jaar de "Touch of jazz award” won als beste album en een vijfsterren waardering kreeg in Dagblad Trouw. Hij kreeg voor zijn grensverleggende muziek diverse andere awards. Ook produceerde cd’s met Surinaamse kinderliedjes als Ala presi en Faya siton en eigen nieuwe liedjes.

Intussen verschenen diverse documentaires over hem, onder andere "Easy man". Hij maakte in totaal circa 60 platen en cd’s. De lp The Nelson & Djosa sessions kreeg een Edison nominatie. Ondanks zijn artistieke veelzijdigheid en concerten in verschillende landen heeft hij zijn Surinaamse roots naar wens een duidelijke plaats behouden in zijn composities en fluitspel. Zijn band, de Ronald Snijders band, bestaat al vanaf midden jaren zeventig onder verschillende andere namen en bezettingen. Hiermee geeft hij live gestalte aan een veelzijdigheid, waarbij improvisatie en andere creativiteit in de door hem geschreven stukken centraal staan en er veel contact met het publiek wordt gemaakt. Surinaamse ritmen als kawina en kaseko worden hierbij gecombineerd of afgewisseld met funk, jazz, soul, Braziliaans en andere wereldmuziek. Door al deze swingende elementen kan het publiek vaak niet stil blijven zitten. Hij speelde in West- Afrika en Zuid-Afrika, Latijns-Amerika, Suriname, Frans Guyana, de VS en Europa. Ronald  eeft vanaf zijn jeugd ook westerse kamermuziek gespeeld en componeerde ook dergelijke werken.In de afgelopen jaren was hij met de Ronald Snijders band en andere bezettingen in Nederland te zien in onder andere VPRO Vrije Geluiden tv, The Great Wide Open, Het Bevrijdingsfestival, Venlo Zomerfeesten, De Zomer fietsjazztour, het Kwaku summerfestival, het Koningsdagconcert, Northsea, Keti koti festival, de Nacht van de militaire muziek, Taptoe Ahoy en het Concertgebouw Amsterdam. In 2021 en 2022 speelde hij in Matthijs gaat door. Naar aanleiding van zijn 70ste verjaardag waren er diverse muzikale activiteiten. Onder andere een project Kaseko time the Story met het Jazzorchestra of the Concertgebouw en twee grote aan hem gewijde exposities in Delft.

De  tweede expositie werd geopend door de Delftse burgemeester en de ambassadeur van Suriname. Verder ging de Film Nieuw Licht van het Rijksmuseum in première met door hem gecomponeerde en grotendeels uitgevoerde muziek. In 2022 won hij ook nog de prestigieuze BOY EDGARPRIJS, de belangrijkste nationale jazzprijs in Nederland. De jury die hem UNANIEM deze prijs toekende beschreef hem als iemand met een niet aflatende muzikale nieuwsgierigheid en vernieuwingsdrang.
 
Anderen bekeken ook:

Cultuurpodium Porgy en Bess
Stichting Porgy & Bess Programma
Noordstraat 52
4531 GJ Terneuzen
Telefoon 0115-613293

Rekening nr: NL49RABO0119855186
KvK. nr.: 22060064
BTW nr.: NL 815845844-B02

Openingstijden:
zaterdag vanaf 13.00 uur
en vóór en na voorstellingen