Stem nu op de Edison Jazz Publieksprijs 2024

Cultuurpodium Porgy en Bess
Stichting Porgy & Bess Programma
Noordstraat 52
4531 GJ Terneuzen
Telefoon 0115-613293

Rekening nr: NL49RABO0119855186
KvK. nr.: 22060064
BTW nr.: NL 815845844-B02

Openingstijden:
zaterdag vanaf 13.00 uur
en vóór en na voorstellingen

Porgy College najaar 2021

Porgy College – een podium voor actualiteit en discussie.

Sedert februari 2020 heeft Porg en Bess er een vijfde loot aan de stam bij: Porgy College, een brede ontmoetingsplaats en dito podium voor actualiteit, debat en discussie.

Porgy College mikt met lezingen en discussies over actuele thema’s en maatschappelijke onderwerpen op de geïnteresseerde, betrokken en nieuwsgierige Zeeuws-Vlaamse burger. In de eerste plaats worden ‘local celebrities’ in de breedste zin van het woord gezocht die het fijn vinden om hun kennis, inzichten en ideeën te delen en hierover met hun gehoor in discussie te gaan.

Na de start in feb 2020 met toenmalig burgemeester Jan Lonink, volgde ruim een jaar later – als gevolg van corona – een herstart met Govert Schilling in mei 2021. Dit seizoen 2021-22 is het weer ‘full speed ahead’ met alvast 3 lezingen/discussies die velen onder u ongetwijfeld zullen weten te boeien:

wo 20 okt 2021 Dirk Roodzant
Dirk Roodz
ant
is historicus en docent aan middelbare school het Lodewijk College in Terneuzen. Hij promoveerde op vrijdag 23 april j.l. aan de Universiteit van Amsterdam op een onderzoek naar de reacties van Nederland op de vervolgingen van de Armeniërs in het Ottomaanse Rijk, waaruit onder meer het huidige Turkije voortkwam.
Tegelijkertijd verscheen zijn boek DE ARMEENSE GRUWELEN over Nederland en de vervolgingen van Armeniërs in het Ottomaanse Rijk, 1889-1923.
‘Het valt me tegen dat historicus Mark Rutte de genocide nog niet heeft erkend. Hopelijk gaat hij mijn boek lezen.’ (Folia)
“Je moet de moed hebben in de eigen historische spiegel te kijken en niet weg te kijken. Ieder land heeft zijn zwarte bladzijden.”

 

De christelijke Armeniërs in het Ottomaanse Rijk waren een minderheid met een zekere invloed op het bestuur. Desalniettemin kregen ze van doen met de grootschalige pogroms tussen 1894 en 1897 onder sultan Abdul Hamid II, met name in Oost-Anatolië en een kleinschalige pogrom in 1909 in Cilicië. Later zou de Armeense genocide tussen 1915 en 1917 een bijna volledig einde maken aan de aanwezigheid van meer dan 2500 jaar in Anatolië, inclusief het cultureel erfgoed als scholen en kerken.

Wat had Nederland te maken met de lotgevallen van de Armeniërs in het Ottomaanse Rijk? Wat wist Nederland over de eerste systematische genocide van de twintigste eeuw? Was Nederland neutraal in deze zaak? Er waren veel Nederlandse getuigen van de gewelddaden, onder wie politici, gezanten en consuls, missionarissen en zendelingen, toeristen, schrijvers, kunstenaars en ingenieurs, die hierover schreven en waar Dirk uitgebreid over zal vertellen….

 

di 9 nov 2021 Ondernemen in Zeeuws-Vlaanderen
In gesprek met vier passievolle regionale ondernemers.

Passie voor ondernemen – ondernemen met passie.

In 2006 traden vier regionale ondernemers uit zeer diverse branches voor het voetlicht met een aanstekelijk verhaal over ondernemen in Zeeuws-Vlaanderen.

Johan van Westen
(van Westen Mannenmode – Zaamslag)

Henno Cysouw
(Henno Cysouw Optiek – Terneuzen)

 

Pim Lexmond
(Bodyline Healthcenter – Terneuzen)

Edwin Herman
(Restaurant à Table – Axel)

 

deelden de liefde voor hun vak en duidden op de talrijke kansen en mogelijkheden die Zeeuws-Vlaanderen bood – en nog steeds biedt – voor de lokale ondernemer.

Hun dagelijkse ervaringen in hun eigen specialiteit verwezen het daarvóór vaak genoemde minderwaardigheidsgevoel ten opzichte van de Randstad voorgoed naar het rijk der fabelen. Toverwoorden waren: passie en maatwerk.

Johan, Henno, Pim en Edwin zagen en ervaarden dat de steeds beter geïnformeerde klant op zoek was naar een specialist die in staat is ‘zijn smaak te lezen’, hem begeleidt naar de juiste keuzes, met persoonlijk advies en op basis van vertrouwen. Dat laatste was en blijft een uitdaging. Echter, eenmaal het vertrouwen van de Zeeuws-Vlaming gewonnen, krijg je er loyaliteit en waardering voor terug.

Nu, 15 jaar later, blikken ze terug op hun ervaringen en de veranderingen van de afgelopen jaren en kijken ze vooruit naar de uitdagingen waarvoor ze zich gesteld zien en de nieuwe kansen die de regio hen biedt. Wat betekent ondernemen in Zeeuws-Vlaanderen anno 2021?

Dit doen ze – net als toen – in een gesprek met elkaar, maar ook met u, het publiek en tevens hun klant, met wie ze nog steeds hun liefde voor het vak willen delen, onder de bezielende leiding van

Jan Lonink, gespreksleider
(oud-burgemeester van Terneuzen)

 “Terneuzen over vijftien jaar economisch hart van Zeeland”

“De Kanaalzone kent de meeste dynamiek van Zeeland en heeft de meeste toekomst.”
Dat hebben de toenmalige Terneuzense burgemeester Jan Lonink en toenmalig wethouder economie Adhémar van Waes gezegd in 2006. Beiden waren toen vol vertrouwen over de economische toekomst van hun gemeente.

 

di 23 nov 2021 Salomon Kroonenberg
Salomon Kroonenberg (1947), die zijn jeugd in Zeeland doorbracht, is emeritus hoogleraar geologie aan de Technische Universiteit Delft. Hij schreef De menselijke maat, bekroond met de Eurekaprijs voor het beste non-fictieboek, Waarom de hel naar zwavel stinkt en De binnenplaats van Babel. Zijn boeken zijn vertaald in het Engels, Duits, Turks, Chinees en Azerbeidzjaans. Salomon Kroonenberg noemt zichzelf een klimaatrealist.

In  KANTELPUNT (2019) passeren fundamentele vragen de revue over de wijze waarop de mens met de natuur omgaat. In de Kaspische Zee, een gesloten ecosysteem met een eigen evolutie, zijn de oorspronkelijke schelpdieren in de twintigste eeuw vrijwel geheel verdrongen door soorten die daar helemaal niet thuishoren. Komt het door klimaatveranderingen? Zeespiegelschommelingen en bodemdaling? Nieuwe scheepvaartkanalen? Is zoiets eerder gebeurd in het geologisch verleden? Moeten we er iets aan doen, en waarom wel of niet? (…) Al deze veranderingen vormen het thema van een groot Europees onderzoeksproject. waaraan geologen en biologen uit twintig landen hebben meegedaan. De kantelpunten in de biodiversiteit van de Kaspische Zee blijken model te staan voor die van de hele aarde. Hij doet niet alleen verslag van de door de mens veroorzaakte veranderingen, maar hij toont ons ook hoe wetenschappelijk onderzoek werkt en laat ons zien hoe weinig we eigenlijk nog weten.

Verder hopen we in 2022 Sandra Roelofs te mogen verwelkomen en zijn we bezig met de organisatie van avonden rond thema’s als zorg, rechtsstaat, veiligheid, etc…

Heeft u interesse in Porgy College en wilt u op de hoogte blijven? Dan kunt u uw naam en e-mailadres achterlaten op college@porgyenbess.nl.

Voor kaarten kunt u terecht op deze website, via reserveren@porgyenbess.nl of bij boekhandel van de Sande, Noordstraat 55, Terneuzen

Cultuurpodium Porgy en Bess
Stichting Porgy & Bess Programma
Noordstraat 52
4531 GJ Terneuzen
Telefoon 0115-613293

Rekening nr: NL49RABO0119855186
KvK. nr.: 22060064
BTW nr.: NL 815845844-B02

Openingstijden:
zaterdag vanaf 13.00 uur
en vóór en na voorstellingen