Cultuurpodium Porgy en Bess
Stichting Porgy & Bess Programma
Noordstraat 52
4531 GJ Terneuzen
Telefoon 0115-613293

Rekening nr: NL49RABO0119855186
KvK. nr.: 22060064
BTW nr.: NL 815845844-B02

Openingstijden:
zaterdag vanaf 13.00 uur
en vóór en na voorstellingen

WOW, it’s Beethoven

De volgende, mooie en ontroerende woorden, ontvingen wij van het orkest:

Nadat we dit voorjaar al drie maanden niet voor publiek hadden kunnen spelen, gingen de deuren van de concertzalen midden oktober opnieuw dicht.  Niemand van ons wist hoelang het deze keer zou gaan duren: de uitvoering van Beethoven 9, die gepland stond voor december, bleef voor ons een licht aan het eind van de tunnel – als dát toch in elk geval maar door zou mogen gaan. In de tussentijd zaten onze musici niet stil: als we dan geen concerten meer konden geven, konden we toch in kleiner verband bij elkaar komen en video-opname maken waarmee we toch nog de band met ons publiek levend konden houden. En wat zou er mooier zijn – in dit Beethovenjaar ter gelegenheid van zijn 250ste verjaardag – om, in aanloop naar de Negende symfonie ook alle andere acht te spelen, in bewerkingen voor kamerensemble?

Het idee kwam dus van enkele musici, en het werd direct omarmd door het hele orkest. Een klein groepje ging op zoek naar goede arrangementen, die samen zo gevarieerd waren dat het orkest in de loop van de acht symfonieën in zijn volle breedte aan bod zou komen – van strijkkwintet tot vijftienkoppig koperensemble. Intussen was het zaak om alles gepland te krijgen: een zaal om de symfonieën op te nemen, een camerateam met regisseur en editor om de opnames te maken, een marketingcampagne om de video’s onder de aandacht van het publiek te brengen, en natuurlijk alle musici die nodig waren om de symfonieën te spelen. Dat laatste ging in elk geval op rolletjes, want onze orkestleden stonden allemaal te popelen om mee te doen.

Als je in één woord zou moeten samenvatten wat we met onze video’s zichtbaar en voelbaar wilden maken, dan is dat wel verbinding. De verbinding tussen de musici, als ze op het puntje van de stoel samen muziek maken. Maar zeker ook de verbinding tussen de musici en het publiek, dat – via de camera en het beeldscherm – zeldzaam dichtbij mag komen. Daarom noemden we onze reeks Beethoven at Home: het is alsof je thuiskomt bij de musici, die in een intieme setting samenspelen, en we brengen die muziek bij je thuis, tot in de huiskamer. De reeks is nu goed op stoom, de Vijfde is al online en zo gaan we de rest van de maand door, met elke dinsdag en donderdag een nieuwe aflevering. Elk van de acht symfonieën blijft deze maand beschikbaar op onze website (www.rpho.nl/wow), gratis te bekijken.

De negende wordt de Grande Finale, op oudjaarsdag. Die nemen we dit weekend op, met het volledige orkest, koor en solisten, en we zijn zielsgelukkig dat dat nog kan doorgaan. Ook de negende is gratis te zien, na aanmelding op onze site. Voor ons is het de muziek van de ultieme verbondenheid – alle Menschen werden Brüder – die we dit hele jaar zo sterk gevoeld hebben. Want ook al hebben we ons publiek maandenlang niet kunnen zien, de steunbetuigingen die binnenstroomden en de hartverwarmende reacties die we kregen op onze video’s hebben ons meer dan ooit duidelijk gemaakt dat we er niet alleen voor staan. Met elkaar hebben we het dit jaar gered, en met elkaar zullen we ook van het volgende jaar iets moois maken. Samen zijn we het Rotterdams Philharmonisch Orkest…

 

Cultuurpodium Porgy en Bess
Stichting Porgy & Bess Programma
Noordstraat 52
4531 GJ Terneuzen
Telefoon 0115-613293

Rekening nr: NL49RABO0119855186
KvK. nr.: 22060064
BTW nr.: NL 815845844-B02

Openingstijden:
zaterdag vanaf 13.00 uur
en vóór en na voorstellingen