Cultuurpodium Porgy en Bess
Stichting Porgy & Bess Programma
Noordstraat 52
4531 GJ Terneuzen
Telefoon 0115-613293

Rekening nr: NL49RABO0119855186
KvK. nr.: 22060064
BTW nr.: NL 815845844-B02

Openingstijden:
zaterdag vanaf 13.00 uur
en vóór en na voorstellingen

Maand van de Russische Ziel

2 november – 1 december 2019

Dit project wordt extra ondersteund door:

Hierdoor kunnen wij u alle voorstellingen aanbieden voor slechts €45!
Bestel hier het passepartout

Waarom een Maand van de Russische Ziel? Wij zijn door een toevallige samenloop van omstandigheden gekomen tot dit mooie programma met als rode draad de veelzijdige Russische cultuur

De serie wordt 2 november geopend met een voordracht In het Spoor van de Russische Zieldoor Peter d’Hamecourt met muziek door de Oekraïense musicus Oleg Lysenko. Hiermee krijgen wij een goed inzicht in het wezen van de Russische culturele geschiedenis. D’Hamecourt, jarenlang correspondent in Moskou voor o.a. de NOS, heeft een grote reputatie als kenner van Rusland en meer in het bijzonder van het ongrijpbare begrip “De Russische Ziel”. Oleg Lysenko is een virtuoze bespeler van de bayan, een grote accordeon die onlosmakelijk verbonden is met de melancholieke Russische ziel. Er is geen betere manier om zonder woorden het Slavische karakter te ervaren.

Op 10 november speelt het Trio Khaldei, een jong en zeer getalenteerd Belgisch pianotrio, met composities van Arensky, Prokofiev en Sjostakovitsj. Dit concert geeft een prachtig beeld van de rijke Russische muziektraditie.

Op 21 november vertonen wij de iconische film Pantserkruiser Potjomkin van cineast Sergei Eisenstein over de muiterij op een oorlogschip tijdens de opstand van 1906. Deze film wordt beschouwd als het absolute hoogtepunt uit de periode van de geluidloze film.

Op 30 november speelt het Nederlandse StarkLinnemann Quartet, gespecialiseerd in jazzarrangementen van bekende klassieke composities, een bewerking van de “Schilderijen van een Tentoonstelling” van Modest Moessorgski, voorafgegaan door diens originele compositie voor solopiano, door de Russische meesterpianist Misha Fomin.  

Het StarkLinnemann Quartet kreeg in november 2018 de gelegenheid om de cd te presenteren in het gerenommeerde Alexandrinsky Theater in Sint-Petersburg. Ze gaven bovendien een masterclass op de jazzafdeling van het conservatorium waar een goede bekende van ons, pianist en dirigent Yuri Serov, directeur is. Yuri heeft in het verleden samen met zijn vrouw, mezzo- sopraan Mila Shkirtil, al een aantal gedenkwaardige optredens in Porgy en Bess verzorgd, en… zij waren door ons eerder al geboekt voor 1 december 2019. Yuri rapporteerde bovendien opgetogen over het optreden van StarkLinnemann in Sint Petersburg. Zo kregen wij het idee om die twee evenementen in één weekend samen te voegen.

Op zondagmiddag 1 december volgt dan het recital Back to the USSR, Forbidden and Forgotten Songs door Mila Shkirtil en Yuri Serov.

We brengen een breed georiënteerd palet met Russische cultuur en hopen op die manier het publiek te laten kennismaken met en genieten van de enorme rijkdom van wat die Russische Ziel allemaal heeft voortgebracht.

Cultuurpodium Porgy en Bess
Stichting Porgy & Bess Programma
Noordstraat 52
4531 GJ Terneuzen
Telefoon 0115-613293

Rekening nr: NL49RABO0119855186
KvK. nr.: 22060064
BTW nr.: NL 815845844-B02

Openingstijden:
zaterdag vanaf 13.00 uur
en vóór en na voorstellingen